Rennen door een oud kasteel, de keuken en de waskamer

Kastelen zijn populair bij kinderen: een eenvoudige speurtocht is genoeg om de fantasie op hol te laten slaan. In het onlangs gerenoveerde Kasteel Amerongen krijgen zij bij de ingang een brief: "Loop door naar mijn kasteel. Wie bij mij op bezoek wil komen, moet eerst over de slotgracht. Waarom zijn er twee bruggen om binnen te komen?"

De bovenbrug is natuurlijk voor de adellijke familie en de onderbrug voor hun dienstpersoneel. Ook bezoekers van nu moeten over de onderste brug en daarover zegt een mevrouw met geaffecteerde stem tegen haar kleinkinderen: "Wij horen ook bij het plèbs."

Binnen in het kasteel is de spectaculaire filminstallatie van regisseur Peter Greenaway te zien, die een dag uit het verleden van de bewoners tot leven brengt. Ook voor kinderen is dit een aanrader. De grote waskamer links van de kasteelingang staat vol houten tobbes en op de filmprojectie op de muur spettert het water in het rond van de badderende kinderen. Het is 21 juni 1680 en vanmiddag keert hun vader, Heer Adriaan van Reede, terug naar huis van een diplomatieke missie voor Stadhouder Willem van Oranje. De volgende ochtend vertrekt hij alweer in alle vroegte naar Frankrijk voor nieuwe staatszaken. "Het moet een onvergetelijke dag worden!", zegt moeder Margaretha met tranen in de ogen omdat zij haar man haast nooit ziet.

De aanwezige jonge bezoekers rennen uitgelaten door naar de kasteelkeuken, waar zij op metershoge filmbeelden dienstbodes zien die met gespierde armen deeg kneden en fazanten kaalplukken. In de stallen klimt het zoontje van de knecht op de rug van een levensgroot paard en in een groot bed ontwaken een man en vrouw naast hun spelende kinderen. De filmscènes op de benedenetage, met bekende acteurs als Anneke Blok, Kitty Courbois en Gijs Scholten van Aschat, zuigen alle aandacht naar zich toe. Al zijn op de bovenetages van het kasteel tal van historische voorwerpen en kunstschatten te zien, op een enkeling na blijven jong en oud veel liever beneden.

De speurtocht voor de jeugd loopt door naar het uitgestrekte landgoed rondom het kasteel: "Links aan de overkant zie je een gang van bomen. Waar werd zo'n gang voor gebruikt? "Het antwoord is 'een berceau: een overdekte gang waar dames wandelden om uit de zon te blijven'. De aardedonkere gang lijkt echter vooral onveilig voor dames. Door de filmbeelden in het kasteel werken ook de stijltuin en het kasteelbos langs de slotgracht sterk in op de fantasie. Je ziet de bewoners als het ware door de rozentuin lopen en ruiken aan een gele kathleen of roze cornelia, zoals de rozen volgens de naambordjes heten.

De route eindigt bij een dierenbegraafplaats. Kattepop, vermoedelijk een poes, is de meest recente en leefde van 1922 tot 1935. Jammer genoeg ligt er geen huisdier tussen van de bewoners uit de tijd van de film.

Weeshuis
In het Amsterdamse Burgerweeshuis woonden destijds meer dan 900 kinderen. Ze aten met zijn vieren uit één bord, leerden schrijven met een ganzenveer en melkten de koeien in de stal, zo is te zien in de familie-expositie Het Kleine Weeshuis in het Amsterdam Museum. Ook de game op www.hetkleineweeshuis.amsterdammuseum.nl geeft een blik achter de schermen van het huis waar strenge regenten de scepter zwaaiden.

Info: www.amsterdammuseum.nl

Het Junior Grachtenfestival breidt zich steeds verder uit, met concerten voor zowel baby's als pubers. Hoogtepunt is het Kinderprinsengrachtconcert op 20/12, voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Drie jonge klassieke musici spelen samen met populaire Nederlandse artiesten: pianiste Yingshan Hu (12), saxofonist Gideon Tazelaar en celliste Loïs van Malenstein 13).

De Avro zendt het concert uit om 17.45 uur op Zapp/Ned.3.

Info: www.grachtenfestival.nl

Info: www.kasteelamerongen.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden