Renkum wil met Bonte Bentheimers de Japanse duizendknoop ruimen

Varkens moeten onkruid wegvreten. De buurt is enthousiast. Maar de varkens hebben nog geen trek.

Roodgroene blaadjes schieten op uit de rulle grond naast de spoordijk in Oosterbeek, in de gemeente Renkum. De Japanse duizendknoop ontwaakt uit zijn winterslaap en ziet uit naar een nieuw seizoen woekeren.

Niemand krijgt de exoot klein met zijn diepe, holle wortelstok. Gif of afgraven: tot nu toe heeft niets geholpen. Renkum bindt nu met varkens de strijd aan tegen dit hardnekkige onkruid. Nabij station Oosterbeek rollen en wroeten zes Bonte Bentheimers door het zand.

Buurtbewoner Piet van Kessel (48) aait een varkentje. Sinds kort is hij een van de vijftien hulpboeren die hen verzorgen. "Langs de weg stond het onkruid elk jaar twee meter hoog", zegt hij. Graag helpt hij mee dit probleem het hoofd te bieden.

De Japanse duizendknoopbestrijding houdt Renkum al langer bezig. Op drie plekken beproeven de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en gemeenten conventionele bestrijdingsproeven, zoals gericht maaibeheer.

Maar de Renkumse varkenskudde is een eigen gemeenteproef. Het idee ontstond nadat wethouder Wendy Ruwhof (GroenLinks) een inwoner sprak die zei dat zijn varkens deze duizendknoop opaten. Op het raadhuis transformeerde deze wetenschap in een sociaal-ecologisch buurtproject. "Ik kreeg een brief in de bus van de gemeente", zegt Van Kessel. "Na een bijeenkomst met uitleg, reageerde onze buurt laaiend enthousiast. Het is een positief, leuk initiatief."

Zo werd Van Kessel, die werkt in een ziekenhuis, hulpboer. Eén keer per week is hij aan de beurt. Dan voert hij de varkens, controleert hij het schrikdraad en zet bijzonderheden in het logboek. "Kun je nagaan dat ik ooit opgroeide op een varkensboerderij", zegt hij, terwijl een varken aan zijn schoen snuffelt.

"Sinds ik hulpboer ben, rijd ik om. Even kijken hoe het met mijn varkens is." Met de varkens gaat het prima. Er is maar één probleem: van de Japanse duizendknoop blijven ze nog af.

Ze konden de maag nog vullen met eikels en kastanjes, verklaart beleidsmedewerker André Menting van de gemeente Renkum, omringd door varkens. Voorbijgangers kijken verwonderd naar de dieren. Ze rijden langzamer of stoppen.

Het raster met schrikdraad vraagt om gewenning, merkt een loslopende vechthond die meeloopt met twee vrolijke mannen. "Dat wordt een opdoffer", vreest de hulpboer. Hij krijgt gelijk. De hond likt aan de bedrading en jankt. De mannen lachen.

Of de Japanse duizendknoop definitief het loodje legt, durft Menting niet te garanderen: "Het blijft een proef." In oktober gaan deze varkens naar de slacht.

"De proef slaagt sowieso", zegt Van Kessel. "De varkens houden het onkruid klein, brengen de buurt bijeen en leren kinderen waar vlees vandaan komt." Menting signaleert intussen goed nieuws. Enkele varkens zetten de tanden in ander onkruid: de grote berenklauw. "Hopelijk beginnen ze daarna aan de Japanse duizendknoop."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden