Renée, ben jij het?

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Kent u deze vrouwen? De linker ongetwijfeld: actrice Renée Zellweger, vooral bekend in de rol van de gezellige Bridget Jones, die altijd net iets te veel dronk en op het verkeerde moment comfortabel ondergoed droeg. De ander kent u ook. Het is namelijk dezelfde vrouw.

Ja, het is echt Renée.

De 45-jarige actrice verscheen de afgelopen week, na een paar jaar in de luwte, weer eens op een feestje. Eerlijk is eerlijk, ze ziet er heel goed uit. Maar het is een wonder dat iemand haar herkende. De volgende dag explodeerde het internet. Voor CNN was het Breaking News: 'Is that you, Renée Zellweger?', kopte de nieuwszender.

De actrice reageerde laconiek. "Ja hoor, ik ben het. En ik ben blij dat iedereen vindt dat ik er tegenwoordig anders uitzie. Ik leef nu een ander, gelukkiger leven en ik ben opgetogen dat ik dat ook uitstraal." Ze doelde waarschijnlijk op haar nog verse relatie met muzikant Doyle Bramhall jr.

Een gezonde geest in een ouder wordend lichaam kan ongetwijfeld veel goeds doen voor je uiterlijk. Maar plastisch chirurgen buitelden over elkaar heen om aan te wijzen waar de fillers, de botox en het billenvet bij de actrice waren ingespoten. Wil Renée ons echt laten geloven dat aan haar nieuwe uiterlijk geen arts te pas is gekomen? Ja: "Misschien zie ik er anders uit. Maar dat hebben we toch allemaal, als we ouder worden?"

Zeker, maar meestal worden we er niet mooier op. En Renée is juist veranderd van een actrice met een - naar Hollywoodmaatstaven - karakteristieke kop in een soort generieke - en jeugdiger - blondine. Dat overkomt gewone stervelingen niet.

Het gekke is dat de actrice juist haar grootste successen had met rollen waarin ze helemaal niet mooi hoefde te zijn. Bridget Jones was een mollige vrouw. Ik weet nog hoe een vriendin destijds in de bioscoop haast tot tranen geroerd was, omdat er eindelijk eens een vrouw met zichtbare cellulitis op het witte doek te zien was. In 'Cold Mountain' speelde Renée een boerse meid met een lompe motoriek. Die rol leverde haar een Oscar op.

In het echte leven leek ze minder zelfverzekerd over haar verschijning. Na beide Bridget Jones-films, waarvoor ze flink moest aankomen, wist ze niet hoe snel ze de kilo's weer kwijt moest raken en verscheen ze graatmager op de première. Zoals dat hoort in Hollywood. Ook de druk om eeuwig jong te blijven heeft ze blijkbaar niet kunnen weerstaan. Ze heeft zich wel beter laten adviseren dan collega's als Meg Ryan en Melanie Griffith, die door de plastisch chirurg behoorlijk werden verminkt. Maar het blijft eeuwig zonde dat het ook deze actrice niet is gegund waardig oud te worden.

Zou het haar helpen nieuwe rollen in de wacht te slepen? Er ligt een nieuw Bridget Jones-script klaar, maar die rol kan ze met haar nieuwe gezicht eigenlijk niet meer geloofwaardig spelen.

Misschien had ze toch eens goed moeten kijken naar het lot van Jennifer Grey, dat leuke meisje uit 'Dirty Dancing'. Zij liet haar gezicht na die succesfilm ingrijpend verbouwen: haar karakteristieke neus werd gehalveerd en haar ogen opengetrokken; een klassieke schoonheid, maar onherkenbaar. Ze kreeg nooit meer een rol van betekenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden