René de Reuver nieuwe scriba van de PKN

René de Reuver Beeld Sandra Haverman
René de ReuverBeeld Sandra Haverman

De Haagse predikant René de Reuver is de nieuwe scriba (de hoogste secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland. De synode van de PKN koos De Reuver - nu nog predikant van de Marcuskerk in Den Haag - zojuist als opvolger van huidig kerkleider Arjan Plaisier, wiens tweede termijn van vier jaar komende zomer afloopt.

Paul Ruiter

In zijn eerste toespraak benadrukte de nieuwe scriba het belang van samenzijn in de kerk. Een kernwoord voor De Reuver. "Geloof is persoonlijk, maar nooit individueel. Het verbindt een mens met God en elkaar. De kerk is de geloofsgemeenschap die bestaat dankzij deze verbinding."

Ook sprak De Reuver de wens uit te willen werken aan de groei van het aantal gemeenten dat een relatie heeft met een migrantenkerk. "We leven ook in een tijd waarin vele nieuwe Nederlanders meer kleur geven aan ons soms wat al te blanke en bleke geloof. [...] Veel migranten zijn christen. Brengt God hen niet in toenemende mate op ons pad om samen met hen kerk te zijn, als teken van Gods liefde die verschillen overbrugt en mensen verbindt?"

De Reuver is hervormingsgezind. In 2012 zette hij zijn visie op de toekomst uiteen in het boek 'Anders Verder'. Een werk dat op veel positieve weerklank kon rekenen vanuit de PKN. De kerk moet volgens De Reuver verschillende vormen kunnen aannemen om meer mensen te bereiken. Het model van de wijkkerk is volgens hem passé, de volkskerk loopt op zijn einde.

Daarmee sluit hij grotendeels aan op de plannen van Plaisier. Er moet gezocht worden naar een kerk die past bij deze tijd en context. 'Mixed economy of Church' is daarin het kernwoord volgens De Reuver, wat inhoudt dat een gemeente tot verschillende uitingen van kerk-zijn moet kunnen komen naast de traditionele zondagsdienst.

Generale Raad van Advies
De Reuver (Capelle aan den IJssel, 1959) werd tijdens de verkiezing van de vorige scriba, in 2008, ook genoemd als kandidaat. Tot bestuurlijk leider van de PKN kwam het destijds niet, wel werd hij dat jaar benoemd tot voorzitter van de Generale Raad van Advies. Het belangrijkste adviesorgaan van de synode. De opvolger van Plaisier was na een studie theologie vanaf 1987 achtereenvolgens predikant in het Groningse Sebaldeburen (tot 1991), Boskoop (tot 2008) en de Marcuskerk in Den Haag (tot 2016).

Een belangrijk, mogelijk doorslaggevend, gegeven waardoor de synode koos voor De Reuver, is dat het gedachtegoed van de Haagse predikant raakvlakken heeft met dat van Plaisier. Met name als het gaat over de toekomst van de kerk. Een voorwaarde voor velen in de PKN, die het beleid van de huidige scriba graag zien worden voortgezet. Een andere overeenkomst die de twee hebben, is dat ook De Reuver van oorsprong uit de behoudendere rechterflank van de protestante kerk komt, en later wat opschoof naar het midden.

'Anders Denken'
Plaisier kan zich vinden in het 'Anders Denken' waar De Reuver zich hard voor maakt in zijn gelijknamige boek. De huidige scriba noemde het werk, toen hij het in ontvangst nam tijdens de presentatie ervan, een 'waardevol boek' over de kerk in de stad. Ook zei Plaisier de mening te delen dat de kerk vanuit een bepaald opzicht opnieuw moet worden uitgevonden, en sprak hij de hoop uit dat het effect van het boek ook buiten Den Haag zal doordringen.

De Reuver ging zelf over tot nieuwe kerkvormen in zijn eigen Haagse Marcuskerk, geconfronteerd met een krimpende wijkkerk die wit bleef in een multiculturele wijk. Zijn kerk experimenteerde daarop met nieuwe vormen en riep pioniersplekken in het leven. De zondagsdienst bleef intact, maar daarnaast ontstond een plek voor jongeren en een Kinderwinkel voor de jeugd. Samen met de 'oude' wijkgemeente horen de nieuwe vormen van de kerk net zo goed bij de gemeente als dat de 'eigenlijke' kerkdienst op zondagmorgen dat doet.

Het interieur van de kerk in Bant, Flevoland. Archiefbeeld. Beeld Anp
Het interieur van de kerk in Bant, Flevoland. Archiefbeeld.Beeld Anp

Persoonlijk leider
De Reuver is gepromoveerd, een vereiste voor elke aspirant-scriba. Opvallend genoeg repte hij in zijn proefschrift uit 2004 al over de voordelen van een protestantse bisschop. Een van de punten van inzet waar de synode deze dagen over vergadert, het zij dat die functie waarschijnlijk aangeduid en ingevuld gaat worden als een soort regiovoorzitter.

"Een herkenbaar gezicht is nuttig", stelde De Reuvers er destijds over in het blad Kerk in Den Haag. "Op allerlei terreinen denken we nu meer in mensen dan in instituties. Een persoonlijk leider is aanspreekbaar en geschikt om bijvoorbeeld in de media een inhoudelijk debat te voeren. Hij of zij kan zich niet verschuilen achter een vergadering."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden