René de Reuver blijft in het spoor van Arjan Plaisier

Haagse predikant wil als nieuwe scriba van de landelijke kerkvergadering dezelfde hervormingskoers als zijn voorganger.

PAUL RUITER en REDACTIE RELIGIE&FILOSOFIE

De Haagse predikant René de Reuver werd gisteren door de synode (de landelijke kerkvergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland verkozen tot opvolger van vertrekkend scriba (de hoogste secretaris) Arjan Plaisier. Zijn tweede termijn van vier jaar loopt deze zomer af.

De nieuwe scriba - nu nog predikant in de Marcuskerk in Den Haag - is hervormingsgezind. De kerk moet volgens De Reuver verschillende vormen aannemen om meer mensen te bereiken. Het model van de wijkkerk is volgens hem passé, de volkskerk loopt op zijn einde. "Met de bestaande vorm van kerk-zijn lukt het niet meer", zei De Reuver gisteren in zijn eerste persconferentie. "De overtollige ballast moeten we van ons afwerpen. (...) Laten we pionieren. Daar moeten we ruimte voor maken en in investeren. Dat vraagt om organisatorisch omdenken."

Daarmee sluit hij grotendeels aan op de plannen van Plaisier. De kerk moet er volgens beiden een worden die past bij de huidige tijd en context. Een die het publieke domein opzoekt, stelde De Reuver gisteren. "Verschuil je niet achter anonieme vergaderingen."

De nieuwe voorman van de PKN benadrukt het belang van samenzijn in de kerk. Geloof is volgens hem persoonlijk, maar nooit individueel. "Het verbindt een mens met God en elkaar. De kerk is de geloofsgemeenschap die bestaat dankzij deze verbinding." De kerk moet volgens De Reuver een plek zijn waar men thuiskomt. Naar 'het naambordje' kijkt men volgens hem niet meer. "Er wordt gezocht naar een plek waar je je thuis voelt. Over kerkmuren heen."

De Reuver wil als kerkleider werken aan de groei van het aantal gemeenten dat een relatie heeft met een migrantenkerk. "We leven ook in een tijd waarin vele nieuwe Nederlanders meer kleur geven aan ons soms wat al te blanke en bleke geloof. (...) Veel migranten zijn christen. Brengt God hen niet in toenemende mate op ons pad om samen met hen kerk te zijn, als teken van Gods liefde die verschillen overbrugt en mensen verbindt?"

René de Reuver (Capelle aan den IJssel, 1959) werd tijdens de verkiezing van de vorige scriba, in 2008, ook genoemd als kandidaat.

Tot bestuurlijk leider van de PKN kwam het destijds niet, wel tot voorzitter van de Generale Raad van Advies, het belangrijkste adviesorgaan van de synode. De nieuwe kerkleider was vanaf 1987 achtereenvolgens predikant in Sebaldeburen (Groningen), Boskoop en de Marcuskerk in Den Haag.

Een belangrijk, mogelijk doorslaggevend, gegeven waardoor de keuze op De Reuver is gevallen, is dat het gedachtegoed van de Haagse predikant raakvlakken heeft met dat van Plaisier. Met name als het gaat over de toekomst van de kerk.

Een voorwaarde voor velen in de PKN, die het beleid van de huidige scriba graag voortgezet willen zien. Een andere overeenkomst is dat ook De Reuver van oorsprong uit de behoudendere rechterflank van de protestantse kerk komt, en later wat opschoof naar het midden.

De Reuver bracht het pionieren waar hij voor pleit de afgelopen jaren zelf in de praktijk in zijn eigen Haagse Marcuskerk. Geconfronteerd met kerksluitingen in zijn stad en een wijkkerk die wit bleef in een multiculturele wijk, riep de kerk pioniersplekken in het leven. Plekken voor jongeren en de jeugd, die net zo veel deel uitmaken van de gemeente als dat de 'eigenlijke' kerkdienst op zondagochtend dat doet.

De nieuwe voorman van de protestantse kerk promoveerde (een voorwaarde voor elk aspirant-scriba) in 2004, met een proefschrift over de theologische waarde van kerkelijke eenheid en verscheidenheid. Opvallend genoeg repte hij in zijn onderzoek toen al over de voordelen van een protestantse bisschop. Een van de punten die nu op de agenda van de synode werden gezet.

Al voor de protestante kerkvergadering ontstond discusssie over de taken van de voorzitters van elf nieuwe kerkregio's die mogelijk inhet leven zouden worden geroepen. En vooral of die regionale voorzitters 'bisschoppen' mochten heten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden