Renault loopt te ver voor de muziek uit

Velen mogen dan wel betreuren dat alle auto's tegenwoordig op elkaar lijken, daarmee is nog niet gezegd dat wat afwijkt automatisch veel kopers trekt. Van de Avantime, het vernieuwende model van Renault, zijn er de afgelopen anderhalf jaar wereldwijd slechts een kleine 5000 verkocht, waarvan circa 300 in Nederland. De créateur d'automobiles blijkt toch te ver voor de muziek uit te hebben gelopen. Renault staakt daarom de productie van het model.

,,Voor mij was het de ergste marktintroductie van een nieuwe auto die ik ooit heb meegemaakt'', zei vice-bestuursvoorzitter Hinfray van Renault deze week in de Duitse krant die Welt. De auto kostte in Nederland, al naar gelang het model, tussen de 35.000 en 50.200 euro.

Fiat, die andere producent van afwijkende auto's met hoeken en kanten, verkeert zelfs ronduit in problemen. Dat geldt voor Renault niet; het Franse merk is sinds vijf jaar de grootste op 'swerelds grootste markt, de EU. Maar aan de mislukte Avantime is dat in elk geval niet te danken.

Nu de Avantime is afgevoerd, heeft Renault met de Vel Satis en de Laguna nog twee enigszins opvallende, duurdere modellen in de aanbieding. Met bijzondere vormgeving wil Renault in de duurdere segmenten van de markt doordringen, waar van oudsher Duitse merken het voor het zeggen hebben. ,,Renault zal zeker niet voorzichtiger worden'', zegt een woordvoerder van Renault Nederland. De mislukte Avantime heeft in elk geval de weg bereid voor de Laguna, de Vel Satis en de nieuwe Mégane, hoopt hij.

De Avantime werd overigens niet door Renault zelf gebouwd, maar was uitbesteed aan het Franse bedrijf Matra. Dat stopt geheel met de bouw van auto's. De fabricage van de bijzondere Avantime is te ingewikkeld om nu aan andere bedrijven over te dragen, zegt een woordvoerder van Renault.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden