Remonstrantse Broederschap wil 'vrienden' vrij toelaten

REMONSTRANTEN AMSTERDAM (ANP) - De Remonstrantse Broederschap wil de toelating van vrienden niet alsnog aan voorwaarden binden. Bij toetreding tot de gemeente hoeven zij niet de beginselverklaring te ondertekenen.

Een dergelijk voorstel van de gemeente Arnhem om alsnog een "heel klein drempeltje" op te werpen, kreeg zaterdag in Amsterdam geen enkele steun op de algemene vergadering van bestuur.

De vrienden waarderen het dat ze niets hoeven te ondertekenen, aldus een afgevaardigde van de gemeente Eindhoven. In Dokkum zijn enkele gereformeerden, werkzaam in het christelijk onderwijs, vrienden van de Remonstrantse gemeente. Als zij tot enige formaliteit zouden worden gedwongen, lopen ze kans op school eruit geknikkerd te worden, aldus de afgevaardigde uit deze stad.

De predikant E.H. Cossee wees tijdens de discussie op het 'Zevenhuizeneffect'. In 1954 was deze gemeente opgeheven omdat er te weinig leden waren. Dat dreigde ook in Waddinxveen, waar de gemeente minder dan twintig leden had. Veertien dagen geleden zijn twaalf vrienden en belangstellenden echter lid geworden.

De Remonstrantse Broederschap telde op 1 januari van dit jaar 7 768 leden, 265 minder dan een jaar ervoor. Het aantal vrienden was in 1991 met 19 gestegen tot 1 580. Verder zijn er nog 1 236 belangstellenden.

Bij de vaststeling van de gemeentereglementen was gebleken dat deze in veel gevallen afweken van de kerkorde op het punt van de rechten van vrienden. Daarop werd in veel gemeenten de nota 'Beter een goede vriend?' besproken. Uit een enquete bleek dat de gemeenten in meerderheid kozen voor de mogelijkheid vrienden naast passief ook actief kiesrecht te verlenen.

De vergadering ging hiermee akkoord. Verdergaande stappen worden in 1993 genomen als de algemene vergadering van bestuur, het hoogste college binnen de Broederschap, gewijd zal zijn aan de toekomst van de geloofsgemeenschap.

In een rede over de kerk van de toekomst benadrukte dr. H.J. Siebrand het grote goed dat de Remonstrantse Broederschap "de unieke mogelijkheid van vrienden van de gemeente" kent. Hij citeerde de hervormde hoogleraar dr. G.D.J. Dingemans volgens wie "duizenden die naar de vrijheid snakken die ze bij de Remonstranten zouden kunnen vinden" .

In zijn jaarrede pleitte voorzitter drs. T. Harteveld voor openheid en ruimte. Verder moeten Remonstranten het omzien naar de ander praktizeren nu heel wat voorzieningen van de welvaartsstaat op de tocht komen te staan.

"Staan in de cultuur betekent niet alleen de nieuwste literatuur bijhouden en de kunst bevorderen, maar ook oog hebben voor de scheve verdeling van de welvaart en strijden tegen de aantasting van de schepping." De Remonstrantse Broederschap, die in 1986 in verband met ZuidAfrika alle aandelen van de hand deed, wil een procent van het vermogen alternatief beleggen. Hiermee volgt het kerkgenootschap een aanbeveling van de Wereldraadconferentie over gerechtigheid, vrede en het behoud van de schepping, in 1990 te Seoul gehouden.

Het voorstel van de Amsterdamse predikant Joh. Blaauw leidde tot een zekere verdeeldheid op de verder harmonisch verlopen algemene vergadering van bestuur. "Moeten we weer toestanden als met het IKV" , zo werd er geopperd. Maar na enige discussie aanvaardde de vergadering het voorstel met 38 stemmen voor en 14 tegen.

In plaats van staatsobligaties zal er nu achttienduizend gulden alternatief worden belegd. Daarvoor komen instellingen in aanmerking als de Algemene Spaarbank voor Nederland, de Triodosbank en Mama Cash dat investeert in bedrijven van beginnende vrouwelijke ondernemers.

Het gaat volgens secretaris ds. M.A. Bosman-Huizinga vooral om een symbolisch gebaar. "Met het verwisselen van de aandelen voor staatsobligaties deden we aan schone handen-politiek. Nu willen we dat er met dit bescheiden bedrag ook wordt gewerkt."

Genoemde instellingen investeren in milieuvriendelijke, kleinschalige projekten, waar respect voor de mensenrechten en een goed sociaal klimaat van belang zijn. Bovendien voldoen deze 'banken' aan eisen van openheid en controleerbaarheid.

Over dit laatste punt wil de Remonstrantse Broederschap met haar huisbankier spreken.

Verder wordt een gesprek over kritisch bankieren voorbereid met gemeenteleden die bij banken of beleggingsinstituten werkzaam zijn. Tenslotte werd besloten, zowel landelijk als in de gemeenten, economische leerhuizen te beginnen.

De Remonstrantse Broederschap is het eerste kerkgenootschap in Nederland dat de oproep van Seoul over kritisch bankieren in daden omzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden