Remonstranten treuren om gestolen ring

In remonstrantse kringen is geschokt gereageerd op de diefstal van een belangrijk voorwerp uit hun religieuze geschiedenis. Het gaat om de gouden trouwring van de zeventiende eeuwse theoloog Simon Episcopius, die is gestolen bij de rector van het Remonstrants Seminarium in Barendrecht.

Redactie

Voor de remonstranten heeft de ring grote emotionele waarde. Episcopius (1583-1643) was een van de oprichters van de Remonstrantse Broederschap en was de eerste hoogleraar aan het Remonstrants Seminarium.

De unieke trouwring is sinds 1943 in beheer bij de hoogleraren van het seminarium, de predikantenopleiding van de remonstranten.
Aan de binnenzijde van de historische ring staat de naam gegraveerd van Simon Episcopius en van zijn vrouw Maria Pesser en een datum in het jaar 1630.

Er is een hoge beloning uitgeloofd voor het belangwekkende kleinood. Hoe hoog die beloning precies is, wil een woordvoerder van de Remonstrantse Broederschap niet kwijt. 'Het is substantieel hoger dan de actuele goudprijs', zei hij.

De remonstrantse gemeenschap hoopt dat de inbrekers of eventuele vinders het historisch belang van de ring zullen inzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden