Remonstranten tóch welkom op NS-station

Postercampagne mag ineens wel, na onrust op sociale media

Gaan teksten als 'Mijn God trouwt ook homo's' en 'Mijn God dwingt me tot niets' te ver? De Nederlandse Spoorwegen wisten het gisteren even niet meer. Een week voordat de remonstranten starten met een mediacampagne om leden te werven, weigerden de NS gisterochtend posters van dit kleine en vrijzinnige kerkgenootschap op de stations. De NS voerden als argument aan 'neutraal' te willen blijven. Ook speelden religieuze spanningen wereldwijd mee bij de afweging om de posters te weigeren.

Op zijn minst een opmerkelijk standpunt, aangezien de NS behoudende religieuze groeperingen juist geen strobreed in de weg leggen. Zo begint dit najaar weer een campagne van de 'Bond tegen het vloeken', de orthodox-protestantse organisatie uit Veenendaal die de vinger heft tegen godslastering. Een paar jaar geleden hingen er boodschappen van een Amerikaanse sekte over de wederkomst van Christus.

Een gesprek dat de remonstranten hadden met de NS, haalde niets uit. Maar wat aan de onderhandelingstafel niet lukte, was met hulp van sociale media zo geregeld.

Een kleine twee uur nadat Tom Mikkers, de algemeen secretaris van de remonstranten, het nieuws begon rond te bazuinen op Twitter, kwamen de NS met een geheel nieuw standpunt.

De kwestie was 'met liberale ogen' heroverwogen, aldus een NS-woordvoerder. De NS pasten na het mediastormpje meteen het hele posterbeleid aan. Alle affiches die niet bij wet verboden zijn en die goedgekeurd zijn door de Reclame Code Commissie mogen voortaan op stations hangen. Al behouden de NS zich wel het recht voor om schokkende afbeeldingen te weigeren.

Opinie 23

Column Elma Drayer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden