Rembrandts Joodse bruidje naar Londen

beeldende kunst

Minstens een eeuw heeft ze het Rijksmuseum niet verlaten. Maar nu gaat 'De Joodse bruid' van Rembrandt op reis. Het Rijksmuseum leent het schilderij uit voor de tentoonstelling 'Rembrandt: zijn late oeuvre' in the National Gallery in Londen, die 15 oktober opengaat.

Dat het schilderij het Rijksmuseum mag verlaten heeft alles te maken met het feit dat deze tentoonstelling in het voorjaar van 2015 naar het Rijksmuseum komt. Het Rijkmuseum leegt bijna een heel vak van de Eregalerij, want ook 'De Staalmeesters' en 'Zelfportret als de apostel Paulus' gaan naar Londen. Maar daar komt in het voorjaar een schat aan Rembrandts voor terug: zoals 'Zelfportret met tulband' uit het Mauritshuis, 'Titus aan het lezen' uit Boijmans van Beuningen, 'Bathseba met de brief van koning David' uit het Louvre en 'Lucretia' uit the National Gallery van Washington.

media

Avrotros heet vanaf vandaag Avrotros

Gooi geen oude schoenen weg, voordat je goede nieuwe hebt gekocht. Onder dat motto is besloten om de omroep Avrotros toch geen nieuwe naam te geven. Volgens Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht, is de naam van de fusie-omroep inmiddels al prima ingeburgerd, zei hij gisteren tegen BNR Nieuwsradio. Toen de publieke omroepen Avro en Tros begin dit jaar fuseerden, was er nog sprake van een nieuw te vormen merk. Maar nu er niet langer wordt gezocht naar een andere naam, heet de omroep vanaf nu dus officieel: Algemene Vereniging Radio Omroep Televisie Radio Omroep Stichting. Oftewel Avrotros.

Literatuur

Harry Potter (34) wordt grijs

Harry Potter is terug. Inmiddels is hij 34 jaar, zijn haar wordt al wat grijs. Hij is gespot door roddeljournaliste Rita Skeeter. Potterfans weten dan genoeg, want Rita speelde een rol in de zeven boeken die J.K. Rowling schreef over Potter en zijn strijd tegen Voldemort.

Het is dan ook Rowling zelf die Potter een vervolg op zijn leven geeft. In 'Harry Potter en de relieken van de dood', het laatste boek uit de serie, trouwt Potter met Ginny, het zusje van vriend Ron, die trouwt met Hermelien. Aan het slot zet Harry zijn kinderen op de trein naar Zweinstein.

Op de site Pottermore.com schrijft Skeeter, oftewel Rowling, dat Harry zeven jaar later nog steeds zijn ronde bril draagt. Hij heeft een fors litteken op zijn wang, ongetwijfeld van het vechten tegen zwarte machten. Al houdt Skeeter ook rekening met huwelijksproblemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden