Rembrandts in Polen onderzocht

WARSCHAU (ANP) - Internationale experts gaan in Polen twee schilderijen onderzoeken die aan Rembrandt worden toegeschreven. Daarna worden de werken, die in het bezit zijn van het museum Koninklijk kasteel in Warschau, gerestaureerd. Dat meldde de krant Gazeta Stoteczna dinsdag.

De schilderijen zijn in 1641 op populierenhout vervaardigd. Het gaat om 'Portret van een jonge vrouw', ook wel 'het joodse bruidje' genoemd en 'Geleerde aan een lessenaar', ook bekend als de 'vader van het joodse bruidje'.

Volgens Pawel Sadlej, hoofdconservator van het museum, bestaan er maar vier schilderijen die aan Rembrandt worden toegeschreven en op hout zijn geschilderd.

De Citibank Polska zal de kosten van het onderzoek en van de restauratie dragen. Het is voor het eerst dat een bank in Polen op een dergelijke manier cultuurbehoud financiert, zegt museumdirecteur Andrzej Rottermund.

Overigens zijn deskundigen er niet helemaal zeker van dat de schilderijen echt van Rembrandt zijn. Zo is Christopher Brown van de National Gallery van mening dat de houten versie van 'het joodse bruidje' is vervaardigd door Samuel van Hoogstraten, een leerling van Rembrandt. Maar volgens Hanna Malachowicz van het Poolse museum heeft geen enkele onderzoeker de werken na 1939 bestudeerd.

De Rembrandts zijn ooit verworven door Stanislaw Augustus, de laatste koning van Polen. Hij regeerde van 1764 tot 1795 en verwierf grote faam door zijn kunstminnend beleid. In 1795 hingen de schilderijen nog in de Lazienki galerij, zo bleek uit een oude inventarislijst.

In 1815 kwamen ze in het bezit van de familie Lanckoronski. Twee jaar geleden schonk de familie de Rembrandts aan het Koninklijk kasteel, dat in het hart van Warschau ligt. Het is de bedoeling om de restauratie volgend jaar te voltooien, zodat de werken opnieuw kunnen worden tentoongesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden