’Rembrandt zonder woorden’ spreekt voor zich

Een beeld uit 'Alice in Cartoonland'. (Trouw) Beeld
Een beeld uit 'Alice in Cartoonland'. (Trouw)

’Rembrandt zonder woorden’ en werkstukmap ’Rembrandt 1606-1696’ van Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. Info: www.rembrandthuis.nl

De eerste pagina van het boekje ’Rembrandt zonder woorden’ maakt meteen het kind in de lezer wakker. Een paginagrote foto van Het Rembrandthuis vol luikjes waarachter intrigerende details tevoorschijn komen: een schilderskamer, een vrouwelijk model en een opgemaakte bedstede. Het onlangs verschenen boekje is een ontdekkingstocht door het huis waar de schilder met zijn vrouw Saskia woonde en dat te bezichtigen is in de Amsterdamse Jodenbreestraat.

Er staat geen enkele tekst in, zelfs geen korte uitleg of knutselopdrachten. Behalve een inlegvelletje met symbooltjes als een pen, vinger of vergrootglas, die in een hoek van de bladzijden aangeven of het gaat om tekenen, voelen of kijken. Meer hoeft ook niet want ’Rembrandt zonder woorden’ spreekt voor zich en is bijzonder activerend. De pagina’s met reliëf laten de vingertoppen over het papier glijden. De witte zolderkamer met schildersezel op ruw papier nodigt uit om aan het kleuren te gaan. Verrassend is ook het spiegelpapier naast een zelfportret van de schilder, dat je als het ware aanspoort het eigen gezicht na te tekenen. Andere bladzijden zijn gevuld met een beschilderde tegelwand, een uitklapbare woonkamer of uitknipbare figuren in historische klederdracht.

Er is ook het symbooltje van een neus, dat een pagina om te ’krassen en ruiken’ belooft, maar helaas nergens is terug te vinden. Met zo’n boekje kan het museumbezoek niet meer stuk.

Ook voor oudere kinderen heeft het museum een nieuwe aanwinst: een kartonnen map met een kant-en-klaar pakket voor werkstukken en spreekbeurten over de schilder. Het begin is makkelijk: „Ik houd mijn spreekbeurt over Rembrandt van Rijn, de beroemdste Nederlandse schilder, die leefde van 1606 tot 1669.” Het is helder geschreven, over zijn werk, leven, tijdgenoten en schilderijen als De Nachtwacht en De Staalmeesters. De knipvellen komen ruimschoots tegemoet aan de behoefte aan plaatjes bij een werkstuk. Ook zijn kinderen dol op weetjes, bijvoorbeeld dat Rembrandt meer dan veertig leerlingen had onder wie Nicolaas Maes en Ferdinand Bol. „Elke leerling betaalde Rembrandt honderd gulden per jaar. Dat was in die tijd veel geld.”

De details over de achttien schutters van De Nachtwacht zijn grappig: „Rembrandt wil hen niet stijf op een rijtje afbeelden, maar druk in de weer met het laden van hun geweren. Hij heeft er jaren werk aan.”

Naast de biografie en knipvellen, zit er voor de liefhebbers nog een apart boekje over zijn etswerk in de map. Rembrandt gaat hoog scoren in de toptien van onderwerpen voor werkstukken en spreekbeurten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden