Rembrandt centraal tijdens staatsbezoek

Verhoudingen tussen Frankrijk en Nederland sterk verbeterd

Het zal vandaag een prachtig plaatje opleveren als koning Willem-Alexander en president Hollande eensgezind poseren voor Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Dat aan de koop van de doeken vorig jaar een geweldig touwtrekken vooraf ging, mag bij het staatsbezoek van het koninklijk echtpaar aan Frankrijk de pret niet drukken. Het staat nu symbool voor de goede banden tussen beide landen.

Die sterk verbeterde verhouding blijkt ook uit de gretigheid waarmee Nederland de uitnodiging aannam die president Hollande in 2014 na zijn bezoek aan Nederland achterliet. Normaal gesproken zit er meer tijd tussen bezoeken van staatshoofden.

Die relatie is niet meer te vergelijken met die in de periode dat koningin Beatrix Frankrijk in 1991 bezocht. Zij leverde in haar tafelrede tijdens het staatsbanket enige kritiek - indirect uiteraard, maar toch - op de houding van Frankrijk in de Europese Gemeenschap, zoals dat toen nog heette. Frankrijk liet volgens de koningin de kleinere landen in het verbond te weinig aan bod komen.

Oorzaak van die belabberde verhouding was de tegengestelde kijk op de toekomstige vormgeving van de Europese Unie. Die politieke geschillen zijn 25 jaar later achter de horizon verdwenen. Dat geldt wellicht tevens voor het lichte dedain waarmee het grote Frankrijk naar dat protestantse landje keek, dat naar hun mening al te zeer aandrong op integratie van Europese landen.

Hoewel president Hollande van de Nederlandse regering wellicht wat meer zou mogen bezuinigen, kunnen de politiek leiders uitstekend door een deur.

Juist op economisch gebied denken de landen nog veel te kunnen winnen met samenwerking. Dat is de reden dat dit staatsbezoek zo snel volgt op het bezoek van Hollande. De landen zijn de laatste tien jaar economisch behoorlijk vervlochten geraakt. Denk aan de KLM die op ging in Air France, maar ook Heineken en Alstom hebben Franse banden. Frankrijk is inmiddels onze op twee na grootste exportbestemming. Het land is meer dan alleen de populaire vakantiebestemming van Nederlanders. Wederom is er een flinke economische delegatie in elkaar gestoken die in de slipstream van het staatshoofd zaken hoopt te doen met Franse bedrijven.

Het bezoek begint vandaag bij de Arc de Triomphe waar de koning een krans legt bij het graf van de onbekende soldaat. Toch zal alle aandacht gaan naar de bezichtiging van de portretten van Rembrandt waarover de landen elkaar bijna in de haren waren gevlogen. Nederland wilde beide schilderijen aanschaffen, maar dat wilde Frankrijk óók. Uiteindelijk werd afgesproken dat de twee doeken onafscheidelijk zouden zijn en om en om in het Rijksmuseum en het Louvre zullen hangen.

De doeken zijn nu, schoongemaakt en wel, weer voor het eerst weer te bezichtigen voor het publiek. De conclusie zal zijn dat Maerten en Oopjen bijna vier eeuwen later de banden tussen Nederland en Frankrijk hebben verdiept.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden