'Relschoppers maakten misbruik van dood Mitch'

Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez, onder wie zijn neef Django Dijkhoff (r), leggen bloemen en spandoeken neer in het Zuiderpark, dichtbij de plek waar de Arubaan vorige week stikte toen agenten hem arresteerden. Beeld anp
Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez, onder wie zijn neef Django Dijkhoff (r), leggen bloemen en spandoeken neer in het Zuiderpark, dichtbij de plek waar de Arubaan vorige week stikte toen agenten hem arresteerden.Beeld anp

Opgelucht keek Mark Marugg (35) rond op het pleintje voor het Haagse station Moerwijk waar mensen zich verzamelen voor de stille tocht ter nagedachtenis van Mitch Henriquez. "Ik zie hier gelukkig geen relschoppers tussen staan. Volgens mij gaat het straks een waardige optocht worden."

Meindert van der Kaaij

Marugg, achterneef van schrijver Tip, zou later gelijk krijgen. De tocht van het station naar de plek in het Zuiderpark waar Henriquez tijdens een arrestatie om het leven kwam, verliep zaterdagavond zonder gewelddadige incidenten. Ook in de rest van de stad bleef het die avond rustig. Marugg is uit Tilburg gekomen om tegen het politiegeweld te protesteren. "Maar wel met waardigheid en respect", zegt hij.

De rellen die Den Haag vorige week in vuur en vlam zette, wekte in hem afkeer op. "Volgens mij vonden die jongens het een aardige gelegenheid om lekker rotzooi te schoppen. Zij hebben in feite misbruik gemaakt van de dood van Mitch. Dat kán gewoon niet. Het is goed dat deze stille tocht er is. Een hele goede actie van de familie."

Vrijdag plaatsten familieleden een bericht op Facebook waarin de tocht werd aangekondigd, waarin zij zich eveneens distantieerden van de rellen. "Iedereen is welkom, mits dit met een goede intentie is", zo stelden zij. Uiteindelijk kwamen pakweg 200 mensen naar station Moerwijk, vooral Arubanen en Nederlanders. De Haagse burgemeester Van Aartsen liet vooraf weten niet te komen. Hij wilde de tocht een 'herdenkingsmoment laten zijn voor familie en vrienden'.

De Arubaanse kleur met blauwe ballonen en vlaggen waren dominant in de optocht. Marugg liep mee met een Arubaanse vlag om zijn schouders. "Ik wil laten zien dat Arubanen nette en rustige mensen zijn. De rellen kwamen niet van Arubanen. Ik kreeg het gevoel dat dat geweld ons werd aangerekend. Wij wachten rustig het definitieve onderzoek af."

Enkele honderden mensen namen gisteravond deel aan de stille tocht in Den Haag. Beeld ANP
Enkele honderden mensen namen gisteravond deel aan de stille tocht in Den Haag.Beeld ANP

Liliann Maduro (48) vond ook dat relschoppers de nagedachtenis van Mitch Henriquez kaapten. Zij was nog op Aruba toen het nieuws haar bereikte. "Het eiland stond op z'n kop. We waren geschrokken en heel Aruba leeft mee." Maduro is nu toevallig op vakantie in Nederland, op bezoek bij haar dochter en zoon.

Ze was niet tevreden over de berichtgeving in Nederland. "Ik vond het langzaam. In vreemde bewoordingen ook. Ik las dat Mitch 'onwel was geworden'. Helemaal niet 'onwel geworden', ze hebben hem vermoord." Maduro denkt dat zonder sociale media dit niet het grote publiek had bereikt.

De opkomst op de bloedhete namiddag vindt Maduro een beetje tegenvallen. Op weg naar het Zuiderpark staan langs de kant weinig Hagenezen. Wel staat op elke straathoek politie. In de stoet lopen veel mensen met een zwart T-shirt met het opschrift 'Justice for Mitch'. De leiding van de stoet was onmiskenbaar in handen van Alex Dijkhoff, neef en vriend van Henriquez. Iedereen luisterde naar zijn aanwijzingen.

Bij de boom waar Henriquez door vijf agenten vorige week zaterdag werd vastgegrepen lag bij aankomst al een stapel bloemen. De stoet hield enige tijd stil. Het zijn emotionele momenten voor familie en vrienden, die sterk contrasteren met de vrolijkheid die van op van de speelweide barbecueënde families komt aangewaaid.

Alphonso Boekhoudt, gevolmachtigde minister van Aruba, sprak de rouwende mensen toe, maar de spontane woorden van een oudere dame wekten meer enthousiasme. "Waarom?", riep ze. "Dat is de vraag die we moeten stellen. Waarom? We gaan hopen op gerechtigheid voor Mitch. Amen!" "Amen!", antwoordde iedereen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden