Relschoppers Geldermalsen krijgen tot zes maanden cel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vier mannen die meededen aan de rellen in Geldermalsen, in december dit jaar, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de mannen maandag tot meerdere maanden cel. Voor de twee zwaarst gestrafte verdachten liep de gevangenisduur op tot zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Een andere verdachte kreeg een een straf van zes maanden cel te horen, maar met drie maanden voorwaardelijk. De vierde persoon kreeg twee maanden aan zijn broek, met een maand voorwaardelijk. Een vijfde man kreeg een taakstraf van 100 uur.

De vijf mannen van twintig tot en met 53 jaar oud behoorden tot een groep van in totaal 32 verdachten die door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd wegens ongeregeldheden tijdens een raadsvergadering in Geldermalsen. Daar werd gesproken over de opvang van 1500 asielzoekers.

De vijf veroordeelden hadden volgens justitie het grootste aandeel in de ongeregeldheden. De rechtbank sprak van 'een sfeer van geweld en intimidatie'. Andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Ook maandag moeten negen personen zich verantwoorden voor de ongeregeldheden.

Nitraatbom
Tijdens de rellen werd onder meer met een nitraatbom gegooid en met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. De raadsvergadering waar haar plan op de agenda staat, loopt uit op een veldslag. Buiten ziet ze inwoners van het dorp die hun eigen gemeentehuis belagen. Stenen vliegen door de lucht, het knallen van vuurwerk doet de ramen trillen, agenten proberen de joelende menigte op afstand te houden. Ze schorst de vergadering.

De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. "Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat."

Gespreksavonden
Na de bewuste raadsvergadering heeft de gemeente niet stilgezeten. Er zijn diverse gespreksavonden geweest, ook in andere dorpen. Wethouder Ronald van Meygaarden deed het woord, tekende Trouw op. Hij heeft tijdens die avonden veel geluisterd, zegt hij, en hoorde vaak opluchting. "Mensen hebben hun hart kunnen luchten. En nu ze weten hoe het zat, dat er écht nog niets besloten was, tonen ze meer begrip" Al bleef bij sommigen de boosheid. "Er zijn altijd mensen die nergens tevreden mee zijn."

De mensen die ontevreden blijven, weet hij, dat zijn mensen die zichzelf niet goed hebben geïnformeerd. Die hun mening al klaar hebben, zonder dat ze weten hoe het écht zit. En die gevoelig zijn voor wat er in de media geschreven of gezegd wordt. "Die mensen heb je overal. Wat in Geldermalsen is gebeurd, kan overal gebeuren. Maar geweld is nooit de oplossing."


Nasleep
Trouw schreef eind mei hoe die ene avond in Geldermalsen het dorp blijft verdelen. Bij bewoners overheerst schaamte, maar er is blijdschap dat alles inmiddels gezegd kan worden. Abonnees kunnen hier dat verhaal teruglezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden