Relletje rond rijksarchivaris

Van onze verslaggever

amsterdam – Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen (OCW) heeft de ’schijn van partijdigheid’ gewekt bij de benoeming van Martin Berendse tot de nieuwe rijksarchivaris. Dat vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

OCW zocht in 2007 een nieuwe rijksarchivaris, die tevens directeur van het Nationaal Archief zou worden. Hoewel de archiefwet vereist dat een rijksarchivaris een diploma archivistiek behoeft, was dat voor OCW geen vereiste. Uiteindelijk kwam een hoge ambtenaar van OCW, zonder het bewuste diploma, als winnaar tevoorschijn uit de procedure. Hij kreeg anderhalf jaar de tijd om het diploma alsnog te halen.

Critici riepen destijds dat de tekst van de vacature dus toegesneden was op de ’gewenste kandidaat’. OCW verdedigde zich met het argument dat het heel lastig is om een competente directeur van het Nationaal Archief te vinden, als alleen kandidaten met een archiefdiploma in aanmerking mochten worden genomen.

De Ombudsman gelooft dat de ’juiste man op de juiste plaats’ terecht is gekomen. Maar hij heeft wel kritiek op het feit dat de archiefwet pas werd aangepast op de dag van de benoeming van Berendse. Daarmee werd de schijn van partijdigheid gewekt. „De regels mogen niet tijdens het spel gewijzigd worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden