Update

Rellen slaan over naar andere Engelse steden

Een relschopper probeert de ruit van een juwelier in Birmingham in te trappen. Beeld AP
Een relschopper probeert de ruit van een juwelier in Birmingham in te trappen.Beeld AP

Na twee avonden van rellen in Londen zijn gisteren ook onlusten uitgebroken in andere Engelse steden. In Liverpool zijn auto's in brand gestoken, in Birmingham ging een politiepost in vlammen op. De BBC maakte melding van ongeregeldheden in Bristol en Manchester.

Redactie

De Britse premier Cameron is vannacht vervroegd teruggekeerd van vakantie voor crisisoverleg. Hij leidt vanochtend een vergadering van Cobra, het crisiscomité van de overheid.

Vanuit zeker twintig Londense achterstandswijken kwamen gisteravond en vannacht berichten over branden en vernieling. De politie, die 1700 man extra op de been bracht, werd bestookt met molotovcocktails en andere projectielen. Tientallen gebouwen werden door brand verwoest.

Tot nu toe zijn in Londen ten minste 334 mensen gearresteerd, aldus de politie vanochtend vroeg, van wie er 69 in staat van beschuldiging zijn gesteld. Een team van de politie bestudeert beelden van bewakingscamera's. De politie liet weten dat het aantal arrestaties daardoor vermoedelijk snel zou oplopen.

Voortdurende confrontaties

Aanvankelijk escaleerde de situatie gisteravond vooral in de wijk Hackney, in het oosten van Londen. Er waren voortdurende confrontaties tussen de politie en (veelal gemaskerde) relschoppers. Ten minste één agent raakte gewond. In de wijken Tottenham en Croydon werden gebouwen in brand gestoken. Vanuit Ealing kwamen berichten van vernielingen en plunderingen.

Voor het eerst was sprake van ongeregeldheden in andere steden. Relschoppers in Birmingham gooiden ramen van onder meer winkels in en begonnen te plunderen. Daar werden 87 arrestaties verricht. In Liverpool werden auto's in brand gestoken. Op kleine schaal zouden vannacht ook in Bristol en Manchester rellen hebben plaatsgevonden.

Onderzoek
De onrust houdt Londen al drie dagen in zijn greep. Zeker 35 agenten zijn hierbij gewond geraakt. De rellen ontstonden toen agenten een 29-jarige man doodschoten in de wijk Tottenham. Hoewel sommigen menen dat de onrust wordt veroorzaakt door de werkloosheid en het regeringsbeleid, houden de politie en politici vol dat de onrust het werk is van een criminele minderheid. De rellen zouden geen teken zijn van sociale spanningen.

'Georganiseerde criminaliteit'
Volgens Steve Kavanagh van de Metropolitan Police zijn de rellen van een 'lokale kwestie' omgeslagen in 'georganiseerde criminaliteit'. Er komt een diepgravend onderzoek naar de daders, aldus Kavanagh.

Ongeveer de helft van de arrestanten zou jonger zijn dan 21 jaar, aldus de politie. De jongste die werd aangehouden, is een jongen van 11. Hij wordt beschuldigd van diefstal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden