Update

Rellen op dag 4 vooral buiten Londen

Politieagenten proberen een man in Manchester in bedwang te houden. Beeld EPA
Politieagenten proberen een man in Manchester in bedwang te houden.Beeld EPA

De ernstigste onlusten in verschillende Engelse steden speelden zich gisteravond en vannacht af buiten Londen. In Nottingham werd een politiebureau in brand gestoken. In Manchester, waar grootschalige plunderingen plaatsvonden, raakte een groep van ongeveer 200 relschoppers slaags met de politie. Dat gebeurde ook in Liverpool.

Redactie

Op de vierde achtereenvolgende dag van rellen in Engeland werden opnieuw honderden arrestaties verricht. In de regio West Midlands, waar onder meer Birmingham en Wolverhampton liggen, zijn ten minste 36 mensen opgepakt wegens betrokkenheid bij plunderingen en brandstichting. Ook in het midden-Engelse Gloucester werden mensen gearresteerd na ongeregeldheden.

Liverpool
In Liverpool werd het rond middernacht onrustig. Politieagenten sloten een straat af nadat ze door een menigte van ongeveer 200 mensen waren bekogeld. Vanuit het stadsdeel Birkenhead kwamen een uur later berichten van vernielingen en brandjes. 35 mensen werden tot dusverre aangehouden, aldus de krant Liverpool Echo.

Londen
Londen bleef niet buiten schot. Na middernacht werden explosies gemeld vanuit een afvaldepot in Tottenham. In het stadsdeel Canning Town bekogelden relschoppers agenten met bakstenen en flessen. De krant The Guardian bericht over een restaurant in Ealing dat werd bestormd door een groep mensen. Gasten moesten kostbaarheden afstaan.

In dezelfde wijk raakte een man levensgevaarlijk gewond toen hij een brandje in een afvalbak wilde blussen. Hij werd aangevallen door omstanders, die ervandoor gingen toen de politie arriveerde.

In de Engelse hoofdstad zijn 16.000 agenten op de been om eventuele rellen in de kiem te smoren. Sinds zaterdag zijn 768 relschoppers in hechtenis genomen, aldus de Londense politie. 167 van hen zijn intussen in staat van beschuldiging gesteld - voornamelijk vanwege inbraak of beroving, maar ook vanwege brandstichting.

Manchester
De groep van ongeveer 200 mensen die plunderend door Manchester trok, stak daarbij verschillende gebouwen in brand. Dat melden de autoriteiten in de stad in het noorden van Engeland, die gewag maken van de ernstigste ongeregeldheden in dertig jaar.

Een woordvoerder van de politie meldt dat er hard wordt opgetreden tegen de relschoppers en dat inmiddels zeven personen zijn aangehouden. Op de Engelse televisie was te zien dat een groep jongeren auto's en winkels in brand staken in Salford, een voorstad van Manchester.

Centrum afgegrendeld
Een ooggetuige in Manchester meldde aan de BBC dat 'de politie delen van het centrum van Manchester heeft afgegrendeld, maar dat binnen het cordon de relschoppers vrijelijk hun gang kunnen gaan'.

De BBC-verslaggever werd bij zijn tocht door de stad steeds gevolgd door mensen met lege tassen die op zoek zijn naar rellen en 'duidelijk op zoek naar een of andere buit', zo meldt hij. Opvallend is dat diverse getuigen melden dat het niet alleen jongeren zijn die aan de rellen en plunderingen deelnemen.

Slecht nieuws voor Liam Gallagher, vroeger zanger van Oasis en tegenwoordig van Beady Eye: in Manchester werd een kledingzaak van zijn modelabel Pretty Green geplunderd.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
Relschoppers in Market Street in Manchester. Beeld getty
Relschoppers in Market Street in Manchester.Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden