'Rellen komen voort uit haat tegen het systeem'

Een deel van de 300 vrijwilligers die na de rellen in Hackney de straten hebben schoongemaakt. Beeld REUTERS
Een deel van de 300 vrijwilligers die na de rellen in Hackney de straten hebben schoongemaakt.Beeld REUTERS

Uit straatinterviews met inwoners van de wijk Hackney, in het noordoosten van Londen, blijkt dat de rellen zijn ontstaan uit frustratie en woede om de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Maar er klinken ook andere geluiden: een 17-jarige rapper uit dezelfde wijk verafschuwt het geweld, met name omdat ze de herinnering aan de overleden Mark Duggan overschaduwen.

Stephanie Engel

De spanning heeft zich volgens de inwoners in de afgelopen jaren opgebouwd. De oorzaak is een groeiend verschil tussen armen en rijken in Groot Brittannië, die steeds zichtbaarder wordt in de straten van Londen. Een extra frustratie vormen de bezuinigingen op uitkeringen die de Britse overheid heeft doorgevoerd. De gevolgen hiervan worden nu steeds sterker voelbaar.

"Het is een kwestie van wij tegen zij, de politie, het systeem", vertelt een werkloze Koerdische man van midden twintig tegen persbureau AP. "Ze noemen het plundering en criminaliteit, maar dat is het niet. Het is echte haat tegen het systeem."

'Twee werelden in één wijk'
De man deed maandag samen met zijn vrienden mee aan de plunderingen van winkels en het in brand steken van afvalbakken. Naar eigen zeggen omdat de politie bevooroordeeld is, discriminerend te werk gaat en omdat hij en zijn vrienden het gevoel hebben geen kans te krijgen.

"Er bestaan twee werelden in deze wijk. Er komen in Hackney steeds meer mensen wonen uit de middenklasse en wij worden er uit geduwd. De winkels prijzen hun waren alsof het West End is en we kunnen onze huur niet betalen. We worden 'outcasts' en zijn hier niet meer gewild", vertelt de man verder.

Een 41-jarige jongerenwerker in Pembury Estate, een overwegend zwarte wijk in Hackney waar maandagavond veel onrust was, vertelt aan persbureau Reuters: "Jongeren zijn gefrustreerd. Ze willen mooie kleren, maar ze hebben geen geld en geen werk. De mensen die dit land leiden, zijn rijk en wonen in mooie huizen. Maar zij geven niets om de arme mensen."

'Dierlijk gedrag van een minderheid'
Een 17-jarige rapper en student sociologie die ook in Pembury Estate woont, schrijft, daarentegen, op de website van de Britse krant The Guardian met afschuw over de rellen en plunderingen in zijn wijk. Vanuit zijn raam zag hij het 'dierlijke gedrag van een minderheid die, om geen aantoonbare reden, gedreven waren om zoveel mogelijk ellende te veroorzaken'.

Volgens de jonge schrijver' zullen deze rellen alleen bijdragen aan het negatieve beeld dat er bestaat van jongeren, vooral van degenen die behoren tot de zwarte gemeenschap'. Alhoewel hij ook meent dat er een uitgebreid onderzoek moet komen naar de dood van Mark Duggan, de 29-jarige jongen die door de politie werd neergeschoten en wiens dood tot woede onder de burgers leidde, vindt de Britse student dat de rellen het echte protest overschaduwen.

"Wat begon als een groep mensen die zochten naar een verklaring van de politie voor de dood van een lid van de gemeenschap, werd een groep mensen die zich kwaadaardig gedroegen zonder reden en die actief de gemeenschappen verwoestten waar zij deel van uit maken. Ze verbleken de herinneringen aan Duggan door misstanden te plegen in zijn naam, ondanks de herhaaldelijke oproepen van zijn familie om hiermee te stoppen."

Onrust Groot-Brittannië

De rellen begonnen zaterdag in de Engelse hoofdstad, als een reactie op het doodschieten van een 29-jarige man door de politie. De daarop volgende dagen breidden deze zich uit van Londen naar andere Engelse steden als Liverpool en Manchester.

Groot-Brittannië, een van 's werelds sterkste economieën, heeft een grotere kloof tussen arm en rijk dan drie kwart van de landen die aangesloten is bij de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), blijkt uit een rapport van het OECD dat in 2008 is opgesteld.

Jongeren verzamelen kleding die geplunderd is uit een winkel, terwijl daarnaast een auto nasmeult van een brand. Beeld Getty Images
Jongeren verzamelen kleding die geplunderd is uit een winkel, terwijl daarnaast een auto nasmeult van een brand.Beeld Getty Images
Een gemaskerde relschopper trekt een brandende vuilniscontainer achter zich aan. Beeld AP
Een gemaskerde relschopper trekt een brandende vuilniscontainer achter zich aan.Beeld AP
ME'ers staan maandagavond in Hackney tegenover een groep relschoppers. Beeld getty
ME'ers staan maandagavond in Hackney tegenover een groep relschoppers.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden