Rellen in Rotterdam

Na afloop van de huldiging van Feyenoord als landskampioen zijn gisteravond in Rotterdam hevige rellen uitgebroken. In het nauw gedreven politieagenten losten op de Coolsingel een aantal waarschuwingsschoten. Toen dat niet hielp, schoten zij gericht. Daarbij raakten drie mensen gewond. Elders in de stad vielen nog dertien gewonden. Rond middernacht had de politie 200 mensen opgepakt.

Van onze verslaggevers

Direct na afloop van de 'balkonscène', rond acht uur, raakten honderden relschoppers op de Coolsingel slaags met de politie. Zij bedreigden zeven politieagenten met platte pet, die vervolgens hun vuurwapens hanteerden. Kort daarna verspreidden groepen vandalen zich door de binnenstad. Winkels werden op grote schaal vernield en geplunderd, terwijl de Mobiele Eenheid kon rekenen op een regen van stenen.

Op talloze plaatsen in het centrum kwam het tot botsingen tussen vandalen en de Mobiele Eenheid. Deze had grote moeite met het bestrijden van de onlusten. Volgens sommige leden va de ME was er niet voldoende mankracht aanwezig om afdoende op te treden.

Op en rond het Hofplein leverde een menigte van enkele honderden mensen tientallen minuten slag met de ME. Deze gebruikte een waterkanon om de massa te verspreiden.

Op het Stadhuisplein ging het eveneens mis. Daar bekogelden honderden jongeren de politie met alles wat voorhanden was.

De ME te paard voerde charges uit. Op de Hoogstraat werd een dumpzaak geplunderd. Gewapend met hakbijlen en messen vervolgden de plunderaars hun weg. Met behulp van drie helikopters probeerde de politie de verschillende brandhaarden te lokaliseren.

In de loop van de avond lukte het de ME om de relschoppers naar de rand van het centrum te drijven. Daar bleef het lange tijd onrustig. Vandalen vernielden bushokjes, winkelruiten en bedreigden voorbijgangers en aanwezige pers. De spullen die tijdens plunderingen waren buitgemaakt, gingen direct weer van de hand. Rond elf uur was het gros van de wanordelijkheden voorbij.

Ooggetuigen reageren geschokt op de gebeurtenissen. ,,Ik kan wel janken. Dit zijn geen Feyenoord-supporters. Ik heb nog nooit zoveel flessen, stenen en teringzooi door de lucht zien vliegen'', zegt Freek, portier van restaurant 'In den Pruimentijd', tegenover het stadhuis. ,,Wat mij betreft had de politie er meer mogen neerknallen.''

Politiewoordvoerder Ger de Jong noemde de gebeurtenissen 'dieptreurig'. Hij had nog geen antwoord op de vraag of er voldoende ME op de been was voor het kampioensfeest. ,,Dat is altijd moeilijk te zeggen. We gaan het de komende dagen evalueren.'' De politie verwacht met behulp van videobeelden zo snel mogelijk meer hooligans te kunnen aanhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden