Rellen in Nepal na moorden Irak

Betogers in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben gisteren hun woede over de executie van twaalf landgenoten in Irak gekoeld op islamitische landgenoten, moskeeën en Arabische bedrijven.

Lucia de Vries

KATHMANDU - Gyalpo Sherpa joelt instemmend als een computer uit het raam van de oliefirma Gulf wordt gesmeten en samen met kasten en documenten in brand wordt gestoken.

Groot is de frustratie van deze 25-jarige toeristengids. Eerst kon hij fluiten naar zijn seizoenswerk omdat de maoïstische rebellen de hoofdstad blokkeerden. Toeristen bliezen massaal hun boekingen af. ,,Ik was van plan een baan in het Midden-Oosten te zoeken, maar na vandaag heb ik zo mijn twijfels'', legt Sherpa uit, terwijl hij een geschikte steen zoekt om de ramen van het uitzendbureau voor migrantenarbeiders in te gooien.

De doorgaande weg van Patan naar Kathmandu ziet zwart van de rook en is bedekt met documenten die demonstranten uit de ramen van uitzendbureaus hebben gegooid. Deze kantoren bemiddelen voor Nepalese arbeiders zoals de twaalf die in Irak zijn gegijzeld en dinsdag werden gedood. Het gaat meest om arme, vaak ongeletterde boeren, die hun huis in het door maoïstische rebellen bezette district hebben achtergelaten voor een onzekere toekomst in landen als Maleisië, Saoedi-Arabië of Irak.

De Nepalese kranten hebben de dood van de twaalf breed uitgemeten, compleet met kleurenfoto's van de bebloede lichamen en wanhopige familieleden. Al om acht uur 'sochtends tijgen enkele duizenden boze jongeren, uitgerust met adreslijsten van uitzendbureaus aan het 'werk'. Ook ambassades van islamitische landen en Qatar Airways moeten eraan geloven. Ze sluiten de hoofdstraten af met in brand gestoken autobanden.

Ze vallen een oude man met baard aan. Pas nadat omstanders ingrijpen en bevestigen dat hij hindoe is, laten ze hem los.

Om 9 uur wordt sieradenexporteur Akri Shah gebeld: hij moet snel naar de moskee komen waaraan hij verbonden is. Hij neemt een kijkje en is geschokt. ,,Het gebedshuis is volledig uitgebrand, inclusief alle heilige boeken'', vertelt hij. ,,Drie werknemers hebben benen of armen gebroken toen ze uit angst van de derde verdieping sprongen.''

Akri Shah is niet de enige moslim voor wie het oproer in de Kathmandu Vallei als een complete verrassing komt. ,,Onze families leven al vijfhonderd jaar in harmonie samen met hindoes en boeddhisten. De dood van onze Nepalese broeders in Irak was ook voor ons een vreselijke schok'', zegt Shah. De jonge zakenman hangt de rest van de dag aan de telefoon om bescherming voor familieleden te regelen, sommigen van wie het huis in brand is gestoken.

De moslimgemeenschap van Kathmandu laat weten geschokt te zijn door de houding van politie, leger en andere overheidsorganisaties. Akri Shah: ,,Om 9 uur belde ik de brandweer. Die is nooit komen opdagen.'' Veiligheidstroepen aanwezig op de 'hot spots' lijken niet van plan in te grijpen. Dit terwijl politieke demonstraties doorgaans met traangas en rubberkogels uiteengedreven worden.

Maar politiek commentator Yubaraj Ghimire denkt niet dat de regering de situatie opzettelijk uit de hand laat lopen. ,,De situatie is uitzonderlijk chaotisch. De brandweer weigert in actie te komen zonder escorte van het leger. Maar veel plekken zijn onbereikbaar doordat straten zijn afgesloten.''

VERVOLG OP PAGINA 7

Duizenden onwetende Nepalezen in Irak

Betogers in Kathmandu schreeuwen leuzen vanaf een moskee. De anti-islamitische onlusten zijn een reactie op de moord op twaalf Nepalezen in Irak.

RELLEN NEPAL

VERVOLG VAN PAGINA 1

De onlusten zouden lang kunnen aanhouden, vreest hoofdredacteur Ghimire, vooral als ultra-rechtse hindoegroeperingen erachter blijken te zitten. In Nepal, het enige hindoekoninkrijk ter wereld, streven organisaties als Shiv Sena, Pashupati Sena en de Wereld Hindoefederatie naar een pure hindoestaat. Ook de vier oppositiepartijen willen misschien profiteren van de verontwaardiging onder de bevolking over het 'falen' van het huidige kabinet.

Bijna driehonderdduizend Nepalezen werken als laagbetaalde migranten in het buitenland. Ze betalen (geleende) bedragen van 1400 tot 4700 euro voor een baan, ticket en paspoort. Minister van arbeid Rhaguji Panta meent dat ondanks een overheidsverbod 'enkele duizenden' Nepalezen in Irak werken, veelal onvolledig geinformeerd door hun uitzendbureau.

In het Indiase Bombay strandden onlangs duizenden Nepalese migrantenarbeiders, die onderweg naar Irak halverwege werden gedumpt door tussenpersonen. De mannen hebben geen geld om hun hotel of retourticket te betalen en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Dat meldde een officiële rapporteur, die na terugkomst niet met de pers durfde te spreken uit angst voor de mensenhandelaars. ,,Dat zijn criminelen. Zijn leven is in gevaar als hij zijn mond opendoet'', verduidelijkt Helen Sherpa, een activist tegen de mensenhandel.

Terwijl premier Sher Bahadur Deuba via radio en tv de bevolking oproept kalm te blijven kondigt de regering om 2 uur een straatverbod af. Een uur later is het stil. De uit het raam gesmeten foto's van migrantenarbeiders, smelten weg in het wegdek- stille getuigen van de chaos die volgde op de dood van twaalf kansloze mannen, ver van huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden