Rellen in buitenwijk Stockholm

Geweldsexplosie in immigrantenwijk Husby na schietincident politie

Is de politie in het politiek correcte Zweden dit weekend ernstig uit haar slof geschoten? Hebben zij rellende immigranten 'ratten', 'apen' en 'negers' genoemd? Twee journalisten en enkele buurtbewoners meldden dit. De politie reageerde direct en zei dit soort taal 'niet te accepteren'. Zij roept betrokkenen op er melding van te maken. Bij de uitbarsting van geweld gingen zondagavond honderd auto's in vlammen op.

Aanleiding voor de rellen in de immigrantenwijk Husby in Stockholm was de dood van een 69-jarige man op 13 mei. Hij had zichzelf en een vrouw opgesloten in een appartement. De verwarde bejaarde werd door de politie doodgeschoten toen hij agenten met een kapmes bedreigde. In eerste instantie verklaarde de politie dat de man in het ziekenhuis overleed. Later gaf de politie toe dat de man ter plaatse al gestorven was.

Buurtbewoners kwamen zondagavond bijeen om te protesteren tegen de schietpartij. Zij eisen dat de politie haar fouten erkent en excuses aanbiedt aan de weduwe. "Het was een oude man met een mes, tegenover getrainde en gewapende politieagenten. Moesten ze hem echt doden?", vraagt een buurman zich in een Zweedse krant af.

De wijk Husby bestaat voor 80 procent uit immigranten. Vijftig tot zestig gemaskerde jongeren bekogelden de politie later op de avond met stenen, vernielden een winkelcentrum en staken een parkeergarage in brand. Vijftig bewoners boven de garage moesten geëvacueerd worden.

Volgens Megafonen, een organisatie die jongeren helpt en begeleidt, heeft de politie 'excessief geweld gebruikt' en 'vielen ze voorbijgangers aan met honden en knuppels'.

De lokale krant De Noordkant zoekt een verklaring voor de geweldsexplosie in de achterstandspositie van de wijk. "Mensen in Husby willen lange-termijnoplossingen voor sociale problemen in plaats van meer politie op straat", zegt hoofdredacteur Rouzbeh Djalaie. De wijk kampt met een werkloosheid van bijna negen procent. "Een derde van de scholieren doet het slecht op school en raakt werkloos", zegt Djalaie. Er wordt veel bezuinigd: scholen zijn gesloten, sociale instellingen en gemeentelijke diensten opgeheven.

Grootschalig geweld is zeldzaam in Zweden. In de stad Malmö is het sinds 2008 - toen een islamitisch cultureel centrum werd gesloten - wel vaker onrustig. De politie was gisteravond volop aanwezig in Husby, om herhaling van rellen te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden