Rellen door foute spoorwissel en te snelle beslissing

Een foute spoorwissel en een ondoordacht besluit om Ajax-fans terug te sturen, vormden op 17 april de opmaat tot hevige rellen rond Feyenoord-Ajax. De politie moest vervolgens 'improviseren'.

Dit concludeert het Auditteam Voetbalvandalisme na onderzoek naar de massale rellen. In een scherpe reconstructie legt het team, onder leiding van oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart, pijnlijk de fouten en spierballenpolitiek bloot.

De rellen rond de wedstrijd waren de ernstigste in jaren. Er werd voor tonnen schade aangericht en er raakten 52 agenten gewond. ”Zeer excessief geweld, waar de relschoppers hoofdverantwoordelijken voor zijn”, benadrukt Vliegenthart.

Ook op bestuurlijk en operationeel vlak ging van alles mis. In twee treinen kwamen de Ajacieden naar Rotterdam. De eerste trein strandde vlak na Rotterdam-Zuid, nabij het stadion. Een wissel stond fout, waardoor de trein niet langs het perron bij het stadion zou passen. Maar in het crisiscentrum van politie kwam die informatie niet door.

Eerder die ochtend waren er problemen geweest bij de fouillering van Ajax-fans in Amsterdam. Daardoor had de Rotterdamse politie het idee dat de sfeer in de treinen grimmig was. Dat het juist 'gezellig' was in die treinen, kwam bij de Rotterdamse politiestaf niet door, ondanks herhaalde pogingen van politiemensen en stewards op de treinen dit duidelijk te maken.

Met dat - onterecht - negatieve beeld voor ogen, besloot burgemeester Opstelten om beide supporterstreinen terug te sturen naar Amsterdam. Een beslissing, die binnen acht minuten werd genomen. Volgens Vliegenthart werd plots besloten tot lik-op-stukbeleid, terwijl niemand dacht aan de consequenties. Er was geen draaiboek voor.

Terwijl de tweede supporterstrein strandde bij Nieuwerkerk, werd de eerste trein na een halfuur en enkele schermutselingen terug naar het stadion gereden. Daar stormde de Ajacieden uit de trein, die inmiddels zo vernield was dat deze niet meer kon rijden. De NS hadden geen andere trein beschikbaar, dus probeerde Rotterdam bussen te regelen om de Ajacieden voor het einde van de wedstrijd af te voeren.

Maar Opstelten en zijn staf kregen niet genoeg bussen vrij. Dat met een calamiteitenplan bussen gevorderd kunnen worden, was bij geen van de leidinggevenden bekend. Zodoende zaten er na afloop van de door Feyenoord verloren wedstrijd nog 510 Ajaxfans vast op station Stadion. Die provoceerden de verliezende supporters, met een urenlange veldslag tussen hooligans en politie tot gevolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden