'Rellen brengen Spelen niet in gevaar'

Olympisch organisatiecomité: Testevenementen bewijzen dat we leveren wat we leveren moeten

VAN ONZE REDACTIE SPORT

Volgens Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2012, zijn er lessen te trekken uit de onlusten in Londen. "Die hebben betrekking op allerlei zaken, inclusief de publieke ordeverstoringen."

Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter hardlopen en voormalig parlementslid, sprak de afgelopen week met IOC-voorzitter Jacques Rogge en andere sportleiders over de rellen. In Londen zijn vanwege een aantal testevenementen vertegenwoordigers van 205 NOC's aanwezig. Coe zei dat zijn gesprekspartners niet geloven dat het imago van de Spelen zal zijn beschadigd door het geweld. "Dat hadden we op doeltreffende wijze binnen twee dagen onder controle." Hij zegt er geen moment over te hebben getwijfeld of de Spelen in gevaar zouden komen.

De rellen begonnen in Tottenham minder dan twee weken nadat het aftellen van het laatste jaar voor de Spelen was begonnen. In Hackney kwamen de rellen maandag op ongeveer 6,5 kilometer afstand het dichtst in de buurt van het olympisch park met het Olympisch Stadion.

Het vierjaarlijkse mega-evenement begint volgend jaar op 27 juli. Ofschoon de interland Engeland-Nederland en een aantal andere voetbalwedstrijden moesten worden afgezegd, gingen de geplande testwedstrijden voor de Olympische Spelen zonder problemen door.

Slechts het strandvolleybaltoernooi op Horse Guards Parade in het centrum van Londen werd met enkele uren ingekort, zodat bezoekers voor het donker thuis konden zijn. De WK badminton wordt in Wembley Arena ongestoord afgewerkt. Vandaag vindt in Hyde Park een zwemmarathon plaats, waarna morgen de wegwedstrijd wielrennen in de straten van Londen wordt gehouden. Het ongestoord doorgaan van de testwedstrijden is voor Coe het bewijs dat er tijdens de Spelen geen problemen zullen zijn. "Ik ben noch optimistisch noch hooghartig over de ontsierende beelden die de wereld over zijn gegaan", aldus Coe. "Maar we zagen de testevenementen vlot verlopen. Het IOC heeft kunnen zien dat we onder moeilijke omstandigheden kunnen leveren wat we moeten leveren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden