Rellen bij debat over azc in Geldermalsen

ME voert charges uit tegen honderden betogers bij gemeentehuis

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het debat in de gemeenteraad over de komst van een nieuw omvangrijk asielzoekerscentrum in Geldermalsen is gisteren met geweld verstoord. Burgemeester Miranda de Vries moest de vergadering staken. Het plein voor het gemeentehuis is volgens omwonenden een 'slagveld'. Het gemeentehuis werd kort na het begin van de vergadering ontruimd om de veiligheid van de aanwezigens te waarborgen. Terwijl de politie honderden woedende demonstranten op afstand hield, zijn zij in veiligheid gebracht op het politiebureau. De Vries is volgens een tweet over de afloop van het debat 'in- en in-verdrietig'.

Demonstranten gooiden tijdens de vergadering vuurwerk het gemeentehuis in, vernielden de hekken daar rondomheen en gooiden met volle bierblikken, flessen en stenen. De ME voerde charges uit om de rust te herstellen. Ook werden waarschuwingsschoten gelost. De politie verrichte meerdere arrestaties. Tot laat in de avond was de politie bezig demonstranten naar huis te sturen.

De gemeente Geldermalsen maakte vrijdag bekend in juni het op twee na grootste asielzoekerscentrum van Nederland te willen openen op een industrieterrein drie kilometer buiten de dorpskern. Gisteren had het besluit hierover moeten vallen. Hoewel de gemeentebestuurders van het 11.000 inwoners tellende Betuwse dorp eerder vooral kleinschalige opvang overwogen, bracht een telefoontje van het provinciebestuur het college van b. en w. vorige week op andere gedachten. Geldermalsen wil nu gehoor geven aan de oproep om langdurige opvang voor asielzoekers te bouwen. Dit azc, met 1500 inwoners net iets kleiner dan Ter Apel (1850) en Budel (1700), zou tien jaar moeten blijven. Burgemeester De Vries moest dit besluit bekopen met persoonlijke bedreigingen.

In Geldermalsen werd gistermiddag een protestmars gehouden. De gevolgen van de aanwezigheid van zo'n grote groep nieuwkomers voor een kleine gemeenschap zijn volgens veel inwoners niet te overzien. Het besluit zou overhaast genomen worden. Volgens de gemeente werden de rellen voor het gemeentehuis gisteren niet veroorzaakt door inwoners, maar door mensen van buitenaf.

Staatssecretaris Dijkhoff vindt de ongeregeldheiden in Geldermalsen 'ongehoord'. "Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is een grens."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden