Reljeugd sloopt schip tijdens 'disciplinetochtje'

(Novum) - Rotterdamse allochtone probleemjongeren hebben eind vorige maand een voor hen betaald zeiltochtje aangegrepen voor vernielingen, vechtpartijen en een gewelddadige beroving aan boord van het schip. De tocht met de klassieke driemaster de Eendracht naar Engeland was juist bedoeld om de 29 jongeren discipline, doorzettingsvermogen en teambuilding bij te brengen. Vijf minderjarige jongeren zijn na de zeiltocht aangehouden.

De heenreis op dinsdag 29 mei verliep rustig, vertelt een woordvoerder van de Eendracht vrijdag. "De jongeren leerden onder meer zeilen hijsen en overstag gaan." Nadat ze op woensdag 30 mei onder begeleiding enkele uren in het Engelse Great Yarmouth hadden doorgebracht, sloeg de stemming volgens de zegsvrouw om.

De jongeren, in leeftijd variërend van 15 tot 19 jaar, trokken schilderijtjes van de muren, vernielden lakens en spoten een brandblusser leeg. Ook vonden er diverse vechtpartijen plaats en bedreigden zij elkaar en hun vier begeleiders, vertelt de stuurman van de Eendracht. "De sfeer was zeer onvriendelijk." Daarop besloot de kapitein al in de ochtend, enkele uren eerder dan gepland, terug te keren.

Tijdens de terugreis gingen de ongeregeldheden verder. Daarnaast beroofden vijf jongeren met geweld een jonge medereizigers. De kapitein greep daarop in. Hij haalde de vijf jongeren uit elkaar en zette hen vast, vertelt de woordvoerder. "Dit waren ook echt de vijf raddraaiers van de groep." Bij Hoek van Holland zijn de vijf overgedragen aan de gealarmeerde politie. De jongeren moeten zich voor de kinderrechter verantwoorden wegens beroving, baldadigheid en vernielingen, laat de politie weten.

De Eendracht organiseert vaker zeiltochten voor jongeren, zegt de stuurman van het schip. "Maar dit keer bleek het om jongeren te gaan die een speciale manier van benaderen nodig hebben." Voor de vijftien bemanningsleden is de sfeer volgens de stuurman nooit bedreigend geweest. Wel vond hij vier begeleiders 'te weinig' om de 29 jongeren in toom te houden.

De jongeren waren deze keer geworven via het Jongerenloket Rotterdam. Deze koepelorganisatie helpt jongeren bij het kiezen van een opleiding, het vinden van een stageplaats of baan en het aanvragen van een uitkering. In het jongerenloket werken onder meer de Rotterdamse sociale dienst en het Centrum voor Werk en Inkomen samen.

De reis werd gefinancierd door het Jaski Jeugdfonds. Dat heeft net als Stichting de Eendracht de doelstelling iedereen, in het bijzonder jongeren, in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de zee en zeezeilen. Hiertoe verstrekt het fonds subsidie op de boordprijs.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft aangekondigd de kwestie dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de orde stellen. PVV-Kamerlid Raymond de Roon wil opheldering van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden