'Reliprofs' willen elkaar ontmoeten

„Mensen moeten de kans krijgen hun religie-expertise aan te bieden”, zegt Anne Stael (44), eigenaar van het bedrijf ’Zien wat onzichtbaar is’. Ze organiseert morgen de bijeenkomst ’Reliprofs’, waar zo’n 150 professionals op het gebied van religie en samenleving elkaar vragen kunnen stellen.

1

Wat zijn reliprofs?

„Reliprofs zijn mensen die werken op het gebied van religie en daar geld aan verdienen. Dat is niet alleen beperkt tot de kerk. Het kunnen ook mensen zijn die een boek schrijven over religie of werken bij een hulporganisatie als Cordaid. Het kunnen christenen zijn, maar ook mensen die zich wel religieus voelen, maar niet verbonden zijn aan een kerk.”

2

Zijn er ook niet-christelijke reliprofs?

„Tijdens onze bijeenkomst morgen worden er workshops gegeven door een moslim, een hindoe en vijf mensen met een christelijke achtergrond. De vragen die wij aan de orde stellen, spelen in veel religies. Zo vragen ook boeddhisten zich af hoe je geloof vormgeeft zonder een duidelijke gemeenschap. Op onze bijeenkomst zijn zij aan het goede adres, maar er is niet speciaal voor hen een workshop.”

3

Hebben reliprofs wel behoefte om elkaar te ontmoeten?

„Ja. Ze hebben zich massaal ingeschreven. Veel mensen zijn alleen in hun werkveld en vinden het prettig om gericht anderen te ontmoeten. Daarnaast proberen wij religie te plaatsen zoals het in deze tijd is, zonder de negatieve discussies over bijvoorbeeld seksueel misbruik of de vrouw in het ambt. Mensen hebben geen behoefte aan die discussies. Zij vragen zich af: hoe geef je religie vorm in deze tijd? Die vraag moet je serieus nemen. Veel kerken zijn nogal arrogant en zeggen ’wij weten hoe het moet’ en nemen relishoppers niet serieus. De kunst is om mensen elkaar te laten ontmoeten. Er is niet één juiste vorm.”

4

Uw bijeenkomst is bedoeld om te netwerken. Hoe doe je dat op religieus gebied?

„We richten themapleinen in: religie & zakenwereld, religie & multiculturele samenleving en religie & spiritualiteit. Je kunt daar op een briefje een vraag schrijven, zoals ’wie weet een intervisiegroep in Utrecht?’ of ’wil iemand mij helpen teksten te lezen?’. Anderen kunnen jou dan hun visitekaartje geven als ze willen meedenken.”

5

Heeft u zelf ook een vraag?

„Ik ben benieuwd naar wie de reliprof precies is. Veel mensen schrijven zich in, maar hoe oud zijn ze en wat voor ondersteuning hebben ze nodig? Ik ga ook vragen stellen als ’wie is de laatste maand nog in een moskee, tempel of kerk geweest?’ en ’Wie durft ’het hogere’ God te noemen?’. Gewoon om te kijken hoe mensen daarin staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden