RELIGIE

Welke boeken uit 2015 moet u nog lezen? De favorieten van de redactie Religie & Filosofie, geselecteerd door de recensenten.

1. Johan Leman

Van totem tot verrezen Heer Als theoloog en cultureel antropoloog heeft hij een open oog voor de mythische lagen van Bijbel. Vooral rond de historische Jezus, wiens wederopstanding in feite een intens religieuze ervaring van zijn volgelingen moet zijn geweest.

undefined

2. Zarqa Nawaz

De kleine moskee op de prairie Dat er met moslims ondanks alles ook nog wat te lachen valt, bewees deze Pakistaans-Canadese filmmaakster. Ze stoethaspelt als een nieuwe Joop Terheul door het leven en weet zelfs van haar paniek op 11 september 2001 een hilarisch verhaal te brouwen.

undefined

3. Anselm Grün

Over hebzucht en begeerte De Duitse benedictijnse monnik dwong in 2015 andermaal tot bezinning, dit keer met zijn boek over ons mateloze verlangen naar meer-meer-meer. Dankzij zijn ruime pastorale ervaring weet Grün waar het wringt, zonder averechts gemoraliseer. Met Jezus in de rol van hedendaags psychotherapeut.

undefined

NOG TE LEZEN

Ik ben heel benieuwd naar de vijfde editie van 'God in Nederland', het tienjaarlijkse wetenschappelijke onderzoek naar ons religieuze landschap dat komend voorjaar verschijnt. Zijn we inderdaad weer minder kerks geworden? En hoe gelovig zijn we achter de voordeur? Welke religieuze vormen zijn erbij gekomen, door immigratie en individualisering? Is er al een meetbaar paus Franciscus-effect?

undefined

1. Tom Wright

Hoe God koning werd. De kern van het evangelie herontdekt Heerlijk. Gewoon fris het Nieuwe Testament lezen onder leiding van een kundig schriftgeleerde. Wright wil in dit boek de evangeliën zoveel mogelijk lezen in de sfeer en de context van de tijd waarin ze geschreven zijn. Daarvoor moet je je moderne oren weer opnieuw afstellen. Wright helpt daar kundig bij.

undefined

2. Frank G. Bosman (red.)

Toptheologen, The Next Generation. Theologie aan het begin van de 21e eeuw De theologen die in dit boek besproken worden, zijn simpelweg onleesbaar voor de meeste mensen. Daarom ben ik blij dat er eens een boek verschijnt dat in ieder geval probeert de avant-garde van de theologie aan de man te brengen.

undefined

3. Stefan Paas

Vreemdelingen en priesters. Christelijke missie in een postchristelijke omgeving Een fris geschreven boek vol zinnen die tot nadenken stemmen. Paas' boodschap is lekker nuchter en blijft toch hoopvol: 'Beste mede-christenen, we zijn hier met weinig en dat gaat niet veranderen. Blijf nou maar gewoon Gods naam prijzen en het goede doen.'

undefined

NOG TE LEZEN

Erik Borgman Waar blijft de kerk? Maar eerlijk gezegd heb ik het wel even gehad met van die breed mikkende boeken over de kerk, of boeken die uitleggen 'waarom je vandaag nog christen zou zijn'. Ik heb vooral zin in weer eens een lekker specialistisch boek.

undefined

1. Ton Crijnen

Kardinaal Ad Simonis, kerkleider in de branding. Een biografie Een prachtig portret van Ad Simonis, die opgroeide in de tijd van het rijke roomse leven maar bisschop werd in een tijd van kerkelijke leegloop en interne verdeeldheid. Deze omstreden kardinaal zegt in deze dikke biografie over zichzelf: 'Ook de Heer moest roeien met de riemen die Hij had'.

undefined

2. Stephan van Erp

De onvoltooide eeuw. Voorlopers van een katholieke cultuur In dit theologische boek geen heimwee naar het rijke roomse leven, maar een pleidooi om te luisteren naar de kunstenaar David Jones, de activiste Dorothy Day en de theoloog Edward Schillebeeckx. Zij sloten zich als katholieken niet af voor de wereld. Integendeel: het spoorde hen aan om midden in deze wereld te staan. Een inspirerend verhaal.

undefined

3. Kees Schaepman

Afgedwaald. Op zoek naar een weg terug naar Rome Schaepman, nazaat van een invloedrijke katholieke voorman, beschrijft met vlotte pen zijn ambivalente relatie met zijn familiegeschiedenis. Ook al brak hij ooit radicaal met de kerk, het geloof liet hem niet los.

undefined

NOG TE LEZEN Stanley

Hauerwas Hannah's Child: A Theologian's Memoir Toegegeven, een biografie van een theoloog klinkt nou niet meteen heel erg spannend, maar de recensies zijn uitzinnig. Wie de schrijfstijl kent van deze Amerikaanse pacifist - ook in Nederland krijgt hij steeds meer aandacht - weet dat dit een boek is dat je niet neerlegt voor je het uit hebt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden