Religieuze zingeving in het zakencentrum van Rotterdam

Stilteruimte met bijbel- en korancursussen

Ruben van Zwieten heeft het druk. Aan het Rotterdamse Weena, op een steenworp afstand van het Centraal Station en de torenhoge kantoorgebouwen, opent de dominee vandaag zijn tweede vestiging van De Nieuwe Poort. Een ontmoetingscentrum voor zingeving.

Zijn eerste 'zaak' op de Amsterdamse Zuidas bleek een succes. Van Zwieten laat er zakenlui kennismaken met zingeving, aan de hand van zowel bijbelse als filosofische verhalen. Voor de opening van vandaag strikte Van Zwieten burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De theoloog lijkt handen tekort te komen om zijn gasten, net als hijzelf nagenoeg allemaal in chic pak gestoken, te woord te staan. Binnen oefent het jazztrio voor de laatste keer.

Het Rotterdamse pand waar de Nieuwe Poort haar deuren opent is doorspekt van religie, zegt Van Zwieten, ook al heeft het op het oog meer weg van een strak ingericht restaurant.

Binnengekomen in zijn nieuwe zingeving- annex ontmoetingscentrum wijst de jonge dominee meteen naar de blauwe muren links en rechts. "Het water van de Rode Zee, dat gespleten werd door Mozes." Van Zwieten gebaart naar de zwarte kroonluchters die aan het plafond hangen. "De rollen van de Torah."

In de keuken van De Nieuwe Poort werken ex-gedetineerden en studenten, in de stilteruimte op de eerste verdieping komen bijbel- en korancursussen. Ondanks al die religieuze invloeden, wil Van Zwieten van het woord kerk of gebedshuis niets weten.

"Het is een verlengde van de kerk. Ik zie het als voorhof van de oude tempel. Geleidelijk brengen we mensen, door het restaurant en het gesprek tot het ontvangen van betekenis."

Ook de buurtbewoners uit de nabij gelegen wijk, die volgens Van Zwieten slecht te boek staat, wil hij ontvangen.

Geheel in lijn met de symbolische inrichting van de nieuwe vestiging van De Nieuwe Poort, opende burgemeester Aboutaleb het pand door met een houten staf, zoals Mozes het in het Bijbelverhaal met het water deed, een blauw lint in tweeën te splijten.

De reden dat Van Zwieten de Rotterdamse burgervader vroeg zijn nieuwe vestiging te openen, is volgens hem dat Aboutaleb "praat vanuit substantie, niet vanuit de leegte zoals veel andere politici. Hij komt duidelijk ergens vandaan, wortelt in poëzie en geloof."

Zelf zei Aboutaleb dat een plek als De Nieuwe Poort in het belang is van de ontmoeting 'tussen verschillende religieuze en filosofische stromingen'.

Het laagdrempelige karakter helpt daarbij, zegt de burgermeester van Rotterdam. "Je ziet de kerkelijke betrokkenheid afnemen, maar de behoefte aan spiritualiteit is juist nog niet weg. Het is goed voor mensen om dan van gedachten te kunnen wisselen. Of dat aan de hand van de Bijbel of Koran is, is irrelevant."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden