Religieuze tocht is er alleen voor kerkleiders

Christelijke, islamistische en joodse leiders lopen vanmiddag door Utrecht. Hoewel het een 'solidariteitstocht' is, is het niet de bedoeling dat gewone gelovigen meelopen.

Wie vanmiddag door de Utrechtse wijk Lombok loopt, stuit misschien op een stoet religieuze hoogwaardigheidsbekleders. Het zijn leiders, vooral mannen, van joodse, christelijke en islamitische signatuur. Met de voettocht door de wijk willen ze kenbaar maken dat de drie religies solidair zijn met de slachtoffers van de economische crisis. De wandeling eindigt met een kosjere en halal maaltijd in een buurtcentrum. Jan Post Hospers, coördinator van de solidariteitstocht, licht de bedoelingen toe.

Wat is er solidair aan een voettocht?

"Wandelen is een goede mogelijkheid om als religieuze leiders informeel met elkaar te spreken. Dat is het belangrijkste. Maar daarbij komt dat we solidair zijn met de slachtoffers van de crisis. Dat maken we zichtbaar doordat iedere deelnemer een kilo groente of fruit meeneemt. Dat leveren we aan het eind van de wandeling in bij het buurtcentrum waar ook de voedselbank gevestigd is. We verwachten zestig deelnemers, dus ook zestig kilo groente en fruit. Voedselbanken merken dat ze steeds minder groente en fruit krijgen. Bij deze voedselbank kloppen ongeveer zestig mensen aan. Zij hebben deze week in ieder geval een kilo groente en fruit."

Wie lopen er mee?
"Van elke religie loopt er iemand mee. Bijvoorbeeld Driss el Boujoufi van het Contactorgaan Moslims en Overheid en de aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, Joris Vercammen. Rabbijn Awraham Soetendorp, die er vorig jaar ook bij was, had graag weer meegedaan. Maar hij kan niet. Want hij is al bij een andere bijeenkomst voor religieuze leiders. In Sarajevo zit hij. Daar zijn nu religieuze leiders uit heel Europa bijeen."

Jammer voor u.
"Ja. Maar aartsbisschop Vercammen legt tijdens de tocht telefonisch contact met Soetendorp. Er lopen overigens wel joodse vertegenwoordigers mee, van de liberaal-joodse gemeente in Utrecht."

Lopen er vanmiddag alleen 'officials' mee of ook gewone gelovigen?
"Via de liberale synagoge en de moskee in Lombok lopen er gewone gelovigen mee. Hoewel, over het algemeen zullen dat ook bestuurders zijn. O ja, we komen ook langs een buurtcafé. Daar kunnen nog vijf tot vijftien mensen aansluiten."

Christenen, joden of moslims zonder bestuursfunctie die dit stukje lezen in de krant kunnen ook mooi aansluiten.

"Ho, wacht. Dat is niet de bedoeling. We moeten voorkomen dat dit een open uitnodiging wordt. Er moet niet de indruk ontstaan dat iedereen zo maar kan aansluiten bij de solidariteitswandeling. We kunnen niet met vijfhonderd man door de straat gaan lopen. Dan komen we in de problemen, want daar zijn we logistiek niet op berekend."

Wat nu?
"Mensen die ook hun solidariteit willen uitdrukken, kunnen een wandeling in hun eigen woonplaats organiseren."

Vorig jaar liepen de religieuze leiders door Amsterdam-West. Waarover spraken de deelnemers toen?
"Het zijn informele gesprekken waarin je elkaar persoonlijk leert kennen. Het is belangrijk om bijvoorbeeld te zeggen dat het goed is om onderling contact te hebben."

Hebben religieuze leiders veel onderling contact?
"Het bevorderen daarvan is de doelstelling van het Caïro-overleg, waarin het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid samenwerken. Eén keer per jaar treden we daarom samen naar buiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden