Religieuze Sjas-partij saboteert Israëlische coalitiebesprekingen

Tzipi Livni werd vorige maand partijleider van de Israëlische partij Kadima. Kan de opvolgster van premier Olmert een coalitie vormen?

Wordt Tzipi Livni – in een parafrase op Al Gore – de voormalige toekomstige premier van Israël? De religieuze Sjas-partij liet haar gisteren weten niet te zullen deelnemen aan een coalitie onder haar leiding. Daarmee lijken Livni’s kansen om een ’werkbare’ regering samen te stellen verkeken. Tenzij Sjas blufpoker speelt; en dat mag in de Israëlische politiek nooit worden uitgesloten. Een Israëlische krant formuleerde het gisteren als volgt: „Sjas doet niet mee en dat is definitief (voorlopig).”

Livni zelf besloot eerder deze week een punt te zetten achter het politieke gesjacher door Sjas een ultimatum te stellen: zondag moet de coalitie rond zijn, zo niet, dan kan Israël – vervroegd – naar de stembus.

Tzipi Livni werd vorige maand door haar centralistische Kadimapartij tot partijleidster gekozen, nadat Ehoed Olmert was afgetreden in verband met beschuldigingen van corruptie. Hoewel ze eigenlijk de bestaande regeringscoalitie wilde voortzetten, legden haar regeringspartners nieuwe eisen op tafel.

Livni wist al wel een principeakkoord te bereiken met de Arbeiderspartij.

In theorie kan ze een kleinere coalitie vormen met de steun van het linkse Meretz. Maar binnen haar eigen partij is daar grote weerstand tegen. Bovendien zijn de overlevingskansen van zo’n regering niet groot.

Sjas stelde van het begin af aan twee eisen. Allereerst wilde de orthodoxe partij een veel hogere kinderbijslag, met name voor de grotere gezinnen, die de achterban van de partij vormen. En ten tweede wilde ze een belofte van Livni dat Jeruzalem (oftewel de verdeling van de stad) geen onderdeel mocht zijn van de vredesbesprekingen met de Palestijnen. Sjas’ Raad der Wijzen, rabbijnen die in feite het bestuur van de religieuze partij vormen, besloot gisteren dat Livni op beide punten niet over de brug was gekomen. Maar tegelijkertijd suggereerde de politiek leider van de partij, Eli Jisjaj, dat de partij nog van mening kon veranderen en niet had besloten dat er nieuwe verkiezingen moesten komen. „Het besluit is in handen van Kadima”, aldus Jisjaj.

Volgens alle peilingen zijn oud-premier Benjamin Netanjahoe en zijn rechtse Likoedpartij favoriet bij nieuwe verkiezingen. Intussen blijft Ehoed Olmert aan als demissionair premier. Maandag begint het parlement zijn wintersessie en op de agenda staat achter ’de rede van de premier’ voor de zekerheid geen naam ingevuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden