Coronavirus

Religieuze organisaties: beperk erediensten tot een uiterst minimum

Bij Moskee El Islam in de Haagse Schilderswijk hangt een spandoek dat ze voorlopig dicht zijn.  Beeld ANP
Bij Moskee El Islam in de Haagse Schilderswijk hangt een spandoek dat ze voorlopig dicht zijn.Beeld ANP

Koepelorganisaties van christenen, moslims, hindoes en boeddhisten roepen hun leden op om hun vieringen met zo weinig mogelijk mensen te organiseren.

De overheid bepaalde dinsdag dat religieuze erediensten en levensbeschouwelijke samenkomsten door mogen gaan, met een maximum van 30 aanwezigen. Ondanks deze speelruimte hebben de koepelorganisaties van verschillende religies in Nederland in overleg met minister Grapperhaus besloten om gezamenlijk op te trekken: ze roepen hun leden op om ‘de fysieke aanwezigheid bij alle samenkomsten zoveel mogelijk te beperken’ en ‘de diensten zoveel mogelijk digitaal te laten plaatsvinden, dan wel uit te stellen.’ Voor uitvaarten en bruiloften geldt het advies om die ‘zo klein als noodzakelijk wordt geacht’ te organiseren, en daarbij anderhalve meter afstand te houden.

Het gaat om koepelorganisaties die namens verschillende religies bij de overheid aan tafel zitten: Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Boeddhistische Unie Nederland en de Hindoeraad. “Wij willen voorkomen dat het gebedshuis een brandhaard wordt voor corona”, zegt Danielle Woestenberg van het CIO. “Met dit communiqué roepen we alle geloofsgemeenschappen op om zo min mogelijk bij elkaar te komen. Die oproep wordt door alle religieuze organisaties gedeeld.”

Begin deze week ontstond ophef over de vraag waarom het kabinet een uitzondering maakt voor religieuze vieringen. In een brief aan minister Grapperhaus noemde het Humanistisch Verbond die uitzondering dinsdag ‘onbegrijpelijk’: “Het coronavirus is immers voor iedereen net zo gevaarlijk, godsdienstig of niet-godsdienstig. Het virus vraagt van eenieder dezelfde offers.” In antwoord op vragen vanuit de Kamer zei premier Rutte donderdag dat verbieden van religieuze en levensbeschouwelijke vieringen niet mogelijk is vanwege de grondwettelijke vrijheid van godsdienst.

Lees ook: 

Kerken en moskeeën gaan online, ook al mag de viering doorgaan

De coronamaatregelen hebben ingrijpende gevolgen voor religieuze vieringen. Kerken en moskeeën weren gelovigen en gaan over op online diensten.

Noodfonds moet door coronacrisis getroffen migrantenkerken helpen

Migrantenkerken dreigen hun gebouw kwijt te raken omdat ze niet meer kunnen collecteren tijdens de kerkdienst. Een noodfonds moet hen helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden