Videoboodschap

Religieuze leiders zijn voor eensgezindheid in pandemie: ‘Onze route is anders, onze richting is dezelfde’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen trekken samen op in een videoboodschap. Parkeer de onderlinge verschillen en voorzie de samenleving eensgezind van geestelijke zorg, is hun oproep.

“In elk duister schijnt licht, al kent het verschillende namen. Onze route is anders, onze richting is dezelfde. Vertrouwen, geloven, dat doen we samen.” Zo luiden de laatste regels uit een video met dertien religieuze en levensbeschouwelijke leiders, die oproepen tot eensgezindheid in de coronacrisis. Parkeer de onderlinge verschillen en voorzie de samenleving samen van broodnodige geestelijke zorg, zo luidt de boodschap.

Alle grote religies in Nederland zijn vertegenwoordigd: onder anderen imam Yassin Elforkani, rabbijn Awraham Soetendorp, theoloog en ex-politica Ruth Peetoom en voorzitter Michael Ritman van de Boeddhistische Unie Nederland doen mee. Ook Boris van der Ham is van de partij, voorzitter van het Humanistisch Verbond.

‘De verschillen moeten nu opzij worden gezet’

“Wat we nu doormaken is groter dan elke religie of levensbeschouwing”, zegt Stephanie Wellink. Samen met Talitha Muusse zette zij ‘Samen in vertrouwen’ op touw, de campagne waar de video onderdeel van is. Het is hun eigen initiatief, de campagne is niet verbonden aan een kerkgenootschap. “Normaal gesproken wordt iedereen in zijn of haar eigen hokje geplaatst, de toon van het gesprek tussen religies en levensbeschouwingen is vaak hard. Die verschillen moeten nu opzij worden gezet. We moeten elkaar vertrouwen, met elkaar komen we hier doorheen.”

De tekst in de video werd geschreven door spoken word-artiest Derek Otte. In de tekst kon men zich goed vinden, zegt Wellink. “Normaal gesproken verzand je al heel snel in theologische discussies, of wil de ene partij niet aan tafel met de andere. Uiteindelijk heeft iedereen de verschillen opzij gelegd. Natuurlijk interpreteert iedereen bepaalde begrippen weer anders, daar hebben we een goed inhoudelijk gesprek over gevoerd. Humanisten zien het licht vooral als iets dat intern schijnt, terwijl je het licht ook kunt zien als het licht van God. Die tegenstellingen, die normaal heel sterk zijn, worden nu even losgelaten. Laat iedereen de tekst op zijn of haar eigen manier interpreteren, daar waren alle deelnemers het over eens.”

Een deur verder kijken

Wellink en Muusse hopen dat de video er ook voor zal zorgen dat mensen eens een deur verder gaan kijken dan alleen hun eigen religie of levensbeschouwing. Wellink: “In onzekere tijden als deze kun je ook antwoorden vinden op plekken die je niet kent, bijvoorbeeld bij een religieuze leider. Dat betekent zeker niet dat je je moet bekeren, maar kijk er gewoon eens naar, misschien geeft het je wat steun. Uit al die religies en levensbeschouwingen putten heel veel mensen al honderden jaren kracht en hoop. Dat is niet voor niets, daar zit iets heel sterks in.”

Het uiteindelijke doel van ‘Samen in vertrouwen’ is een ‘nationaal bezinningsmoment’. Hoe dat er precies uit moet zien, weten Wellink en Muusse nog niet. “We willen in ieder geval met iedereen een moment stilstaan bij hoe het straks verder moet. Hoe gaan we de samenleving vormgeven als dit allemaal voorbij is? Hoe kunnen we elkaar dan blijven vinden?”

Lees ook:

Religieuze organisaties: beperk erediensten tot een uiterst minimum

Koepelorganisaties van christenen, moslims, hindoes en boeddhisten roepen hun leden op om hun vieringen met zo weinig mogelijk mensen te organiseren.

Paus steekt wereld hart onder de riem: ‘Verkwist deze moeilijke dagen niet’

In deze moeilijke tijd van isolatie en onzekerheid moeten we proberen de waarde van kleine dingen opnieuw te ontdekken. Dat is de boodschap van paus Franciscus in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden