Religieuze leiders Pakistan bejubelen moord gouverneur

null Beeld

Pakistaanse religieuze leiders waarschuwen dat iedereen die openlijk rouwt om de gewelddadige dood van gouverneur Salman Taseer, hetzelfde lot wacht.

Van onze redactie buitenland

Taseer (65), liberaal politicus van regeringspartij PPP en gouverneur van de provincie Punjab, is dinsdag neergeschoten door een van zijn lijfwachten. „Dit is de straf voor godslasteraars”, zou de lijfwacht, Mumtaz Qadri, gezegd hebben bij zijn arrestatie. Taseer maakte zich sterk voor inperking van de strenge blasfemie-wetten in Pakistan.

De vijfhonderd religieuze leiders prijzen de ’moed’ en godsdienstige ijver van de 26-jarige moordenaar van Taseer. Zij raden moslims aan niet te bidden voor gouverneur Salman Taseer, aldus een verklaring. De leiders behoren tot de soennitische Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat. In vergelijking tot de taliban geldt deze groep als gematigd.

Dat juist deze religieuze stroming iedere vorm van rouw om Taseer wil afstraffen, is tekenend voor de huidige polarisatie in Pakistan. De emoties rijzen huizenhoog in het land: over de blasfemiewetten, over de terdoodveroordeling van de 45-jarige christelijke Aasia Bibi die de profeet beschimpt zou hebben, en over degenen die het voor haar opnemen.

Liberalen als Taseer en zijn PPP-partijgenote Sherry Rehman veroordelen de wetten op godlasteringen, die volgens hen worden misbruikt om christenen te vervolgen en persoonlijke vendetta’s uit te vechten.

Ondanks de oproep van de religieuze leiders verzamelden zich gisteren duizenden mensen in Lahore, hoofdstad van Punjab, om Taseer de laatste eer te bewijzen. Premier Yousouf Raza Gilana heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, noemde de dood van Taseer ’een groot verlies’. Hij stond voor tolerantie, aldus Clinton. De politie in Islamabad staat voor de vraag hoe het mogelijk is dat de dader ongehinderd een kogelregen op Taseer kon afvuren. Handelde de man alleen, of zit er een organisatie achter?

Duidelijk is dat het klimaat in Pakistan hervormingsgezinde politici niet welgezind is. Enkele dagen voor de moord op Taseer betoogden duizenden tegen hem en tegen de herziening van de blasfemie-wetgeving. Daarbij werd zijn beeltenis verbrand. Taseer twitterde op Oudejaarsdag hoe zwaar hij onder druk van ’rechts’ stond om het op te geven. „Heb ik geweigerd. Al was dit het laatste wat ik deed.”

Lijfwacht Mumtaz Qadri roept religieuze teksten terwijl agenten in Islamabad hem wegvoeren. ( FOTO REUTERS ) Beeld REUTERS
Lijfwacht Mumtaz Qadri roept religieuze teksten terwijl agenten in Islamabad hem wegvoeren. ( FOTO REUTERS )Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden