Religieuze gevechten in Nigeria

Zeker tweehonderd doden vielen er de afgelopen dagen bij religieus geweld in centraal Nigeria. Inwoners van de stad Jos mochten gisteren hun huis niet uit.

De regering van Nigeria heeft het leger naar de stad Jos gestuurd om de orde te herstellen, na drie dagen van gevechten tussen christenen en moslims. Volgens de laatste berichten vielen er minstens tweehonderd doden. Door het geweld raakten volgens het Rode Kruis zo’n achthonderd mensen gewond en moesten duizenden hun huis verlaten.

De onlusten begonnen toen boze moslims zondag om nog onbekende redenen een volle katholieke kerk in brand staken. Hierna bestreden groepen jonge mannen elkaar met kapmessen en vuurwapens. Moskeeën, huizen en kerken gingen in vlammen op.

De autoriteiten vrezen een nieuwe kleine godsdienstoorlog, zoals die er in Nigeria het afgelopen decennium al veel zijn geweest. Zij stelden een uitgaansverbod van 24 uur in.

Jos is de hoofdstad van de deelstaat Plateau, die op de grens ligt tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden. In 2000 werd de sharia ingevoerd in een aantal noordelijke staten, waardoor de christelijke minderheid zich bedreigd voelt. Die vrees is niet ongegrond: veel christelijke Igbo’s zijn bijvoorbeeld door moslims beroofd van hun winkel of een andere economische activiteit. Veel van hen zijn vertrokken naar veiliger oorden.

De afgelopen jaren kwamen vele duizenden Nigerianen om het leven door het geweld, dat vaak wordt aangewakkerd door politici. Een van de bekendste uitbarstingen vond plaats in 2002. Toen was een krantenstukje over de Miss World-verkiezing die toen in Nigeria zou plaatsvinden voor moslims het sein om christenen te lijf te gaan. Een columniste had zich afgevraagd wat Mohammed van de schoonheidswedstrijd zou vinden. Haar conclusie was dat de profeet ’een van de misses tot vrouw zou hebben gekozen’ .

In Jos kwamen vorig jaar nog meer dan driehonderd mensen om, in 2004 zeker zevenhonderd. In 2001 vielen meer dan duizend doden.

De aanleiding voor een slachtpartij is meestal bijzonder klein. Bij de ongeregeldheden in Jos van 2001 bleek een christelijke vrouw die bij de centrale moskee langs een verkeersbarricade probeerde te komen, de lont in het kruitvat. Zij werd ervan beschuldigd dat zij doelbewust het vrijdaggebed wilde verstoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden