Religieus verzet tegen homowet

Een Braziliaans wetsvoorstel wil discriminatie van homo’s verbieden. De vraag is of het Congres instemt, want er is veel homofobie in het land.

Stijntje Blankendaal en São Paulo

Een dag nadat ze elkaar leerden kennen werd Marie Hippenmeyer (40), Zwitsers fotografe, illegaal. Maar haar kersverse nieuwe liefde, Alessandra Domingues (32), piekerde er niet over toe te staan dat Brazilië haar Marie zou uitzetten. De twee vrouwen zochten naar een oplossing, want Hippenmeyers journalistenvisum was in 2005 na acht jaar afgelopen.

Het huwelijk leek de enige oplossing, maar het homohuwelijk bestaat niet in Brazilië. Wel kunnen homostellen zich sinds een paar jaar laten registreren. Dat geeft hen rechten als pensioen en erfenis. En een activist uit de homobeweging, Beto de Jesus, had Hippenmeyer op een uitweg gewezen: een resolutie uit 2003, van de Nationale Immigratieraad. Die resolutie bepaalt dat het ministerie van arbeid het recht op een verblijfsvergunning kan geven aan paren, ’onafhankelijk van de sekse van beide partners’. Er moet alleen een wederzijdse ’afhankelijkheidsrelatie’ kunnen worden aangetoond. Hun advocaat Heitor Barbi zegt: „Bijna niemand kent die resolutie, maar in feite bestaat de wetgeving die men nu in de vreemdelingenwet wil opnemen dus al.”

Domingues, verbaasd: „Ik moest me op alle terreinen verantwoordelijk voor Marie verklaren. Ik ben volkomen verantwoordelijk voor die vrouw!’’

Maar toen lukte het allemaal verbazingwekkend snel. Binnen drie maanden hadden ze de goedkeuring van het ministerie van arbeid en een visum voor Hippenmeyer. Domingues: „Mijn burgerlijke status is nog altijd ’ongehuwd’, maar de erkenning van onze stabiele relatie was genoeg voor het verkrijgen van een visum.”

De vergeten resolutie is nadien omgewerkt tot een wetsvoorstel. Volgens dat voorstel komen er straffen van twee tot vijf jaar gevangenisstraf voor het discrimineren op basis van sekse en seksuele geaardheid.

De vraag is alleen of het voorstel het gaat redden. De groep evangelische parlementariërs, die antihomo is, is groot. Twee weken geleden nog protesteerden zo’n duizend evangelisten voor het Braziliaanse Congres. Onder hen pastoors en evangelische parlementariërs, van wie een deel het Congres binnenging en daar begon te bidden: „Heer, we weten dat er een intrige gaande is, waardoor dit land wordt omgevormd tot een Sodom en Gomorra. Dit project zal de poorten naar de hel openzetten.”

Bovendien zijn er rechters die de wet straks ter discussie willen stellen, omdat het principe van gelijke rechten voor homoseksuele stellen nog niet in de grondwet is opgenomen. Al zijn er rechters die helemaal de andere kant op redeneren. Rechter Claudia Thomé Toni, op de gaysite Mix Brasil: „De erkenning van deze gelijke rechten kan straks leiden tot een wettelijke erkenning van de homoaffectieve relatie.’’ Oftewel, het huwelijk.

Alessandra Domingues: „Wat er ook gebeurt, het is een belangrijke stap. Er wordt veel over in de media gepraat en daardoor kunnen veel meer mensen bereikt worden, die tot nu toe niet eens op de hoogte waren van de rechten die er kennelijk al zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden