Religieus links in VS steunt zorghervorming

Christenen die zich in de VS mengen in het publieke debat zijn vaak van orthodoxe snit. Maar religieus links slaat nu ook de handen ineen.

Terwijl orthodoxe Amerikaanse christenen dezer dagen in Amsterdam het World Congress of Families bezoeken, hebben hun meer liberale geloofsgenoten in de VS zich verenigd in hun steun aan de plannen die president Obama heeft om de gezondheidszorg te hervormen.

Progressieve evangelicalen, ’doorsnee’ protestantse geestelijken en enkele rooms-katholieke groeperingen houden volgende week een videoconferentie met Obama, die op internet wordt uitgezonden. Ook houden zij gebedsbijeenkomsten en zullen zij televisiespotjes uitzenden waarin zij hun steun aan de hervormingen uitspreken.

„Als pastor geloof ik dat toegang tot de gezondheidszorg ten diepste een morele kwestie is”, zei dominee Stevie Wakes van Olivet Institutional Baptist in Kansas City, tijdens de aankondiging van de steuncampagne, die ’40 dagen voor een andere gezondheidszorg’ is gedoopt.

Veel protest tegen Obama’s plannen voor de gezondheidszorg komt ook uit christelijke hoek. Conservatieve media verkondigen dat de hervormingen zullen leiden tot praktijken van euthanasie en abortus op kosten van de belastingbetaler.

De progressievere christenen wijzen erop dat zorg voor de zieken óók een bijbelse opdracht is. Daarom, vinden zij, is het lovenswaardig dat de president een oplossing zoekt voor de problemen die het land kent doordat meer dan 40 miljoen Amerikanen geen zorgverzekering hebben.

In de politiek is de meeste weerstand tegen Obama’s plannen te vinden bij religieus rechts. „Ik denk dat de Democraten verrast zijn door de kracht van religieus rechts en andere tegenstanders van hervormingen in de gezondheidszorg”, zei een politicoloog van de Southern Methodist University in Dallas deze week tegen persbureau Reuters. „Maar nu heeft religieus links zich ook verenigd. Ik ben benieuwd of zij dezelfde emotie in hun campagne zullen leggen als we kennen van rechts.”

Het geloof is een belangrijke factor in de Amerikaanse politiek. Veel kiezers zijn vaste kerkgangers en om hen aan te spreken verwees Barack Obama in zijn verkiezingscampagne regelmatig naar zijn eigen geloof.

Dat is een twijfelend geloof, zei hij eens in een interview. „Ik ben op mijn eigen geloofsreis en ik ben zoekende. Ik laat de mogelijkheid open dat ik er geheel naast zit.” Tijdens zijn inauguratie zei Obama: „Uiteindelijk is het het geloof waarop deze natie steunt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden