Religie speelt vaak goede rol bij mensen

Krijgt de lelijke kant van religie te veel aandacht? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Kritiek loutert, relativeren sommigen. Maar de meeste lezers vinden dat vooral de media geen oog hebben voor de liefdadigheid vanuit religieuze organisaties.

Kritiek scherpt
Aandacht voor de lelijke kant van mijn geloof en mijn (rooms-katholieke) kerk is prima! Als die kritiek terecht is, dan dwingt het mij tot nadenken, bezinnen en er iets mee te doen. En als het onzin is, dan is het een uitdaging om er rustig en tolerant bij te blijven, en sterkt het ons karakter als gelovigen. Jezus legde bij herhaling uit hoe je met onprettige reacties kunt omgaan.

Leo Jacobs Amsterdam

God ruimt de troep op
Religies horen bij de samenleving. Zo organiseren groepen mensen hun wereld. Daarin zijn ze niet mooier of lelijker dan bedrijven, sportverenigingen of politieke partijen. Dus, gelovig of niet, je moet van religies niet meer eisen dan van andere sociale verbanden. Wie denkt dat religies zuiveringsinstallaties zijn tegen onze lelijke kanten, zal altijd teleurgesteld worden. God is geen projectontwikkelaar ter verbetering van de mensheid. God is een vuilnisman. Je kunt hem meewarig nakijken, je kunt ook hopen dat hij blijft terugkomen voor het opruimen van alle seculiere en sacrale rommel.

Eep Talstra Nieuwegein

Geen borstkloppers
Ondanks de oproep uit de Bergrede om je licht niet onder de korenmaat te zetten, is op-de-borst-klopperij bij de Nederlandse geloofsgemeenschap slecht ontwikkeld. Want enige trots zou wel terecht zijn. Mensen die goed doen, die zich inzetten voor het behoud van de schepping, die zich bekommeren om eenzamen en verdrukten veraf en dichtbij. De meesten doen dat, gedreven door de Bijbelse boodschap van liefde, barmhartigheid en gerechtigheid, veelal onzichtbaar en in stilte. Er zijn redenen genoeg om trots te zijn op de rol die religie in de harten en de daden van velen speelt!

Gert van der Slikke Goes

Wandaden zijn onvergeeflijk
Tijdens de Middeleeuwen hebben de moslims en de westerse (katholieke) kerk onmiskenbaar een belangrijke rol gespeeld in het bewaren en doorgeven van de verworvenheden van de antieke Grieks-Romeinse cultuur. En dankzij het geloof kunnen we ons nog altijd vergapen aan prachtige kloosters en kathedralen en andere vormen van door religie geïnspireerde cultuuruitingen. Niettemin zijn de wandaden onvergeeflijk die uit naam van godsdienstige overtuigingen begaan zijn en nog altijd begaan worden. In onze recente West-Europese geschiedenis zijn imperialisme, kolonialisme, slavernij en apartheid onlosmakelijk verbonden geweest met de overtuiging een superieur christelijk wereldbeeld uit te dragen, terwijl de laatste decennia moslimextremisten juist een duit in het zakje doen. Religie en verdraagzaamheid zijn blijkbaar nog altijd moeilijk met elkaar te verenigen. Het is niet verkeerd dat onder de aandacht te brengen.

P. Schuitemaker Hoorn

Onzichtbare acties
De vraag of de lelijke kant van de religie te veel belicht wordt, ben ik geneigd volmondig met ja te beantwoorden. De PKN is nooit sterk geweest in het beklimmen van barricades en het luidkeels ageren tegen de verhuftering van de maatschappij. Plaatselijke kerken doen het werk, door middel van 'onzichtbare' acties, zoals voedselbanken, onderdak verlenen aan uitgeprocedeerde asielzoekers en het verstrekken van goederen aan mensen die tussen wal en schip zijn geraakt. De uitwassen en lelijkheid van religie moeten aan de kaak worden gesteld, maar tegelijkertijd moet worden benadrukt dat een grote groep progressieve gelovigen zich dagelijks onvermoeibaar inzet voor hen die onze aandacht verdienen.

Tiny van den Broek-Tip Almere

Niet bestand tegen de camera
Het mooie van geloven valt, in tegenstelling tot het lelijke, vrijwel steeds weg in de schijnwerpers van de camera's. Religieuze schoonheid is verbonden met de inspirerende momenten wanneer het mensen gegeven is iets van het heilige te beleven. De lelijke kant van religie krijgt te veel aandacht. Dit hangt onvermijdelijk samen met het openbare en op sensatie gerichte karakter van de media.

Ds. Jurjen Zeilstra Hilversum

Zoek de publiciteit
De aandacht die de lelijke kant van de religie krijgt in de diverse media mag dan wat overheersen, maar kan ook heilzaam zijn. Kerken kunnen ervan leren hoe ze bepaalde toestanden in de toekomst kunnen voorkomen. Wat mij erg verbaast is het feit dat kerken weinig tot niets doen om ook positief in het nieuws te komen. Het zou ze sieren als ze in de media eens lieten zien op wat voor liefdadigheids- en sociale niveaus men actief is.

Willem Vizee Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden