Religie leidt niet alleen tot rellen, ook tot redelijkheid

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Hoe kort kan een relletje duren. Slechts twee uur had de NS-directie nodig om te zwichten voor kritiek en toch toe te staan dat er posters van de Remonstrantse Broederschap in stations en op perrons komen te hangen. 'Mijn God trouwt ook homo's' staat er bijvoorbeeld op die posters. En ook 'Mijn God laat me zelf denken', in een lettertype dat, anders dan dat van deze krant, geen hoofdletters kent. Zo kan God naar believen ook als god gelezen worden. Een subtiele manier van de remonstranten om de boodschap van vrijzinnigheid uit te dragen.

Wat de Nederlandse Spoorwegen ertoe gebracht heeft de posters eerst te verbieden en vervolgens toch toe te staan, blijft een kwestie van gissen. Dat is niet alleen jammer, maar voedt vooral het vermoeden dat er geen zakelijke argumenten op tafel lagen. Volgens de remonstranten, die met de NS in gesprek zijn gegaan, zou angst voor terreuraanslagen van Islamitische Staat tot het aanvankelijke verbod hebben geleid.

Zelf zwijgen de NS erover. Het ligt voor de hand dat inderdaad religiestress de angst gevoed heeft die tot een verbod leidde. Deze term is overigens gemunt door secretaris Tom Mikkers van de Remonstrantse Broederschap.

Het is lastig voor te stellen dat een poster over mode, sieraden of reizen ook tot een verbod zou hebben geleid. De reden moet daarom wel zijn dat de posters een religieuze boodschap bevatten. En dat is opmerkelijk, want eerder waren op billboards van de NS posters te zien van de Bond tegen het vloeken en van de VBOK, die mede vanuit christelijke motivatie het aantal abortussen probeert te verminderen.

Het lijkt erop dat religie een sterkere stressfactor geworden is. Waar religie eerder via het verwijt van onverdraagzaamheid vooral tot boosheid en zo tot stress leidde, is het nu eerder angst die de stressfactor bepaalt.

Daarom is het extra zuur dat nu juist de remonstranten, die voor verdraagzaamheid en vrijheid staan, door een verbod getroffen werden. Het is daarbij ook goed te bedenken dat de westerse democratie deels op de Tien Geboden is gebaseerd, redelijke richtlijnen voor goed samenleven, voortgekomen uit de Joodse traditie.

Het posterrelletje van NS is een van de signalen dat religiestress toeneemt. Tegelijk kan juist vanuit religie die stress met rust en redelijkheid bedwongen worden. Daarom is het goed dat de NS zo snel besloten heeft, de remonstrantse posters toch toe te staan. Ze hangen er vanaf morgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden