Religie is zeker geen aflopende zaak

In één avond helemaal bijgepraat worden over de stand van religie in ons land - met dat doel voor ogen wordt later dit jaar in de Amsterdamse Stadsschouwburg 'De Staat van God' op de planken gebracht.

"Veel mensen denken dat religie in ons land een aflopende zaak is", zegt initiatiefnemer Johannes van den Akker. "Dat is helemaal niet zo. Religie is overal, en juist daarom is het belangrijk dat we het beter gaan begrijpen."

Met zijn Firma Hoe Dan Wel is Van den Akker betrokken bij het onderzoeksprogramma

'Religie in de moderne samenleving' van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. "In dat kader spreek ik met allerlei mensen over religie. En dan merk ik vaak dat mensen zeer weinig van religie weten en bijna allemaal denken ze dat religie een aflopende zaak is. Maar religie is overal. Als je dat niet ziet, hoe kun je het dan ooit beter begrijpen en duiden?"

In samenwerking met theologen, godsdienstwetenschappers en godsdienstsociologen werkt Van den Akker aan een avondvullend programma waarin in sneltreinvaart allerlei religieuze thema's worden behandeld. "Voor mensen die in de hulpverlening werken, of in de ambtenarij, bij de politie, het maatschappelijk middenveld - voor al die mensen is het nuttig om meer over religie te weten."

"Weg van de clichés en de vooroordelen en in plaats daarvan juist meer achtergrond bij wat mensen bezieling geeft", vervolgt Van den Akker. "Neem al die knuffelbeertjes die na de MH17-ramp op Schiphol werden neergelegd. Waarom vinden veel mensen het moeilijk als na een tijdje die beertjes worden weggegooid? Wat betekent het als iets heilig is voor mensen? Ook dat is religie."

Nico de Fijter

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden