’Religie heeft niets van doen met kalasjnikovs’

Inwoners van Islamabad reageren op de aanval van het leger op de Rode Moskee. ’Er is nooit een serieuze dialoog geweest.’

De oproep tot het gebed schalt door de straten. Tientallen mannen met Pakistaanse slobberbroek en shirt sloffen naar de Maujheera-bin-Shouva moskee. Een bewaker staat er sinds vier jaar voor de deur, zegt hij. In die tijd is er niets veranderd. Ook niet nu op tien minuten afstand radicale leden van de Rode Moskee met tanks, gevechtsvliegtuigen en paramilitairen worden aangevallen.

De moskeebuurt wordt bewoond door dezelfde middenklasse als in de Rode Moskeebuurt, waar de bewoners eergisteren fel reageerden op het leger in hun achtertuin. De reacties rondom de Maujheera-bin Shouva zijn gematigder, en daarmee lijken ze meer representatief voor de Pakistaanse bevolking. Die mag dan wel bekend staan om hun heftige godsdienstige gevoelens, maar de religieuze partijen moesten het in de landelijke verkiezingen van 2002 doen met een schamele elf procent.

Abdul Rehman, de 19-jarige zoon van het hoofd van de Maujheera-bin-Shouva-moskee, zegt dat zowel de overheid als de radicale gelovigen fouten maken. „De overheid had ze een extra kans moeten geven om tot een compromis te komen, maar de Rode Moskee-mensen hadden niemand moeten kidnappen.” Enkele maanden terug ontvoerden de militanten een vermeende bordeelhoudster, politieagenten en een aantal Chinezen, verdacht van prostitutie.

Khan Sahib, de 67-jarige president van het bestuur van de moskee, zegt ook dat beide partijen in de fout zijn gegaan. „Het zijn moslimbroeders. Ze zouden het moeten kunnen oplossen door een dialoog. Dit was helemaal geen groot probleem”, zegt hij. Dat beaamt professor Abdul Jabbar Shabir, een religieuze geleerde van de beroemde Koning Faisal Moskee in Islamabad. Het statige witte gebouw steekt fel af tegen de heuvels van Islamabad. Hij zegt dat de overheid de eerste fout maakte door de Rode Moskee toe te staan illegaal te bouwen, bijvoorbeeld een religieuze school. „Deze situatie had nooit uit mogen groeien tot een groot probleem. Er is niet serieus gewerkt aan een dialoog”, zegt hij.

Rehman vindt dat de religieuze geleerden, gezaghebbende lieden in Pakistan, krachtdadiger hadden moeten optreden. „Het bloedvergieten is voornamelijk de schuld van de geleerden. Zij hadden met een oplossing moeten komen, maar ze namen de leiders van de Rode Moskee niet serieus.”

Abdul Karim Qazim zit in de avondzon op een pilaar bij zijn moskee in een duurdere wijk van Islamabad. De gebedsleider zegt dat de overheid de gevaarlijke situatie zelf heeft uitgelokt. „De overheid moet een groter hart hebben dan de oceaan. Ze hadden geduld moeten hebben.”

Maar volgens rijstverkoper Shah Mohammad is het de Rode Moskee die te ver is gegaan. Hij vindt de ontvoeringen door de militanten erg onethisch.

„Dit is niet goed voor de islam. In plaats van het geloof te verspreiden, beginnen ze terroristische acties. Een religieuze leider heeft niets van doen met kalasjnikovs.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden