Religie geen doorslaggevende factor bij aanwijzen pleeggezin

Liefst zien ouders dat hun uit huis geplaatste kind terecht komt bij een gelijkgestemd gezin. Maar hoe zwaar wegen religie en culturele achtergrond eigenlijk mee bij de keuze voor een pleeggezin? Niet heel zwaar, zegt woordvoerder Onno Hoorn van Jeugdzorg Nederland.

Hebben ouders inspraak bij een uithuisplaatsing?
"Ja, ze hebben inspraak. We proberen altijd te kijken hoe we ze bij de keuze kunnen betrekken. Wat ouders heel belangrijk vinden, nemen we mee. Maar dat betekent niet dat zij de eindverantwoordelijkheid hebben voor de daadwerkelijke keuze. Soms is dat oudercontact ook niet direct aan de orde. Als er sprake is van zware mishandeling, is het belangrijkste dat het kind eerst op een veilige plek terecht komt. Daarna gaan we verder in gesprek met de ouders."

Spelen de cultuur en religie van een kind een rol bij de keuze voor een pleeggezin?
"Het zijn twee van de vele aspecten waar we op letten, maar ze vormen niet het uitgangspunt en zijn niet van doorslaggevende waarde. Wij registreren kinderen en ouders ook niet op religie, dat kan ook niet in verband met hun privacy. We kunnen hier bij Jeugdzorg Nederland niet in een systeem kijken en zien hoeveel moslimkinderen de jeugdzorginstellingen in Nederland onder hun hoede hebben. De jeugdzorginstellingen zelf weten het natuurlijk wel omdat ze bij pleeggezinnen over de vloer komen."

Waarom wegen die aspecten niet zwaar mee als ouders dat graag willen?
"De kinderen waar wij mee te maken hebben, kampen vaak met zware problematiek. Alleen kijken naar religie is een heel beperkte manier van kijken. Dan bestaat het gevaar dat je voorbijgaat aan wat het kind echt nodig heeft. Een voorbeeld. Stel dat een kind zwaar autisme heeft. Dan is het heel belangrijk dat we een gezin vinden dat daar goed mee kan omgaan. We kijken dan naar de samenstelling van het gezin, want misschien is het pleegkind wel gebaat bij een klein gezin of een gezin zonder andere kinderen. Een kind met ADHD of een geestelijke of lichamelijke handicap heeft weer een andere vraag. Het gaat erom wat het kind nodig heeft, niet alleen wat de religie van de pleegouders is."

Maar ouders vinden het belangrijk dat hun kind in een gelijkgestemd gezin terechtkomt.
"Daarom kijken we in eerste instantie altijd naar het directe netwerk van het kind. In veertig procent van de gevallen lukt het ons om een kind bij een zogenoemd netwerkpleeggezin onder te brengen. Het is niet zo dat we helemaal niet naar de omgeving kijken."

Wat vindt u ervan dat organisaties als Sensa Zorg actief niet-westerse pleegouders werven?
"We zijn blij met elk initiatief dat zou kunnen leiden tot meer pleeggezinnen. We hebben nog altijd een tekort aan pleegouders voor oudere kinderen. We kunnen dus zeker extra gezinnen gebruiken, in alle soorten en maten. Hoe meer pleegouders zich melden, hoe groter de kans op een goede match.

"Of we ze moeten waarschuwen dat een Turks kind daardoor niet automatisch bij een Turks gezin terechtkomt? Nee, ik ga geen waarschuwing afgeven. Ik ga ervan uit dat mensen die zich als pleegouder aanmelden, dat hebben gedaan omdat ze een goede plek voor een kind willen creëren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden