Update

‘Relieken Jezus gered van de vlammen in de Notre-Dame’

De doornenkroon  Beeld AFP
De doornenkroonBeeld AFP

Hebben de brandweerlieden Jezus’ doornenkroon van de vlammen kunnen redden? Dat was bij het zien van de vlammen die uit de Notre Dame sloegen de grote vraag die de katholieke wereld bezighield.

Gisteravond meldde het Franse tijdschrift Paris Match, op gezag van een priester van de Notre-Dame, dat de schatkamer veilig gesteld zou zijn. Met in die schatkamer naast vele kunstschatten ook enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. Ook AFP meldt dinsdagochtend dat rector Patrick Chauvet heeft bevestigd dat de relieken veilig uit de schatkamer zijn gered.

De Notre Dame vanochtend  Beeld EPA
De Notre Dame vanochtendBeeld EPA

De doornenkroon – op Jezus’ hoofd geplaatst, kort nadat hij door Pontius Pilatus was overgeleverd om gekruisigd te worden – bestaat uit gevlochten takken en werd, vervat in een gouden schrijn, in de Notre-Dame bewaard. Het reliek was in 326 door Helena, de moeder van keizer Constantijn, meegenomen uit Jeruzalem en kwam in 1238 in handen van de Franse koning Louis IX en belandde uiteindelijk begin van de negentiende eeuw in de Notre-Dame.

Het is het waardevolste en meest vereerde reliek dat in de kathedraal werd bewaard. Komende vrijdag – Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus’ dood wordt herdacht – zou het opnieuw aan het publiek worden getoond , samen met twee andere bijzondere relieken: een spijker die gebruikt zou zijn bij Jezus’ kruisiging en een 24 centimeter lang stuk hout dat afkomstig zou zijn van het kruis waaraan Jezus gespijkerd werd.

Spiritueel hart

Dat de relieken op deze plek werden bewaard is niet gek: de Notre- Dame is het spirituele hart van rooms-katholiek Frankrijk. In de kathedraal zetelt de aartsbisschop van Parijs. Een van diens voorgangers, bisschop Maurice de Sully, besloot in 1160 samen met Louis IX dat er een nieuwe kathedraal moest worden gebouwd. Het duurde bijna twee eeuwen voordat het gotische bouwwerk werd voltooid. Maar al tijdens de bouw – de kathedraal werd ruim voor voltooiing in gebruik genomen – schreef de kathedraal geschiedenis. In 1185 klonk er de oproep tot nieuwe kruistochten die het Heilige Land weer in handen van de westerse christelijke mogendheden moest brengen.

De Franse Revolutie bracht aan het einde van de achttiende eeuw flinke schade toe aan de kathedraal, letterlijk en figuurlijk: de rooms-katholieke kerk raakte de kathedraal kwijt, en het pand werd flink beschadigd. Zo werden de borstbeelden van 28 bijbelse koningen in het kerkgebouw onthoofd omdat ze werden aangezien voor Franse koningen.

De doornenkroon Beeld Reuters
De doornenkroonBeeld Reuters

Iconisch bouwwerk

In de vroege negentiende eeuw zorgde Napoleon Bonaparte ervoor dat de kathedraal weer in handen van de kerk kwam en hij koos de Notre-Dame uit om tot keizer te worden gekroond. Dat gebeurde onder het toeziend oog van paus Pius VII.

In de loop van de eeuwen werd de Notre-Dame aangepast, verrijkt en gerestaureerd. Wereldberoemd zijn de spectaculaire ronde glas-in-lood-ramen. De ramen – een kleine tien meter in doorsnee – bevatten een groot hoeveelheid bijbelse taferelen en afbeeldingen van apostelen en heiligen. Alles wijst erop dat de bijna acht eeuwen oude ramen de brand niet hebben overleefd. Hetzelfde geldt voor het imposante Cavaillé-Coll-orgel. Meer dan 8000 pijpen telt het, en het werd nog veelvuldig bespeeld.

Omdat het zo’n iconisch bouwwerk is – of was – dat door vele miljoenen toeristen is bezocht, zou haast vergeten worden dat de Notre-Dame van Parijs in de eerste plaats nog altijd een kerk was waar gelovigen bijeenkwamen. Vier keer per dag een mis, op zondagen zes keer.

De aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, riep maandagavond de Parijse priesters op de klokken van hun kerken te luiden, als oproep tot gebed aan alle gelovigen. “De brandweerlieden strijden nog steeds om onze Notre-Dame te redden. Laten we bidden.”

Lees ook:

Brandende Notre-Dame raakt de ziel van Frankrijk

Een brand heeft een groot deel van de Notre-Dame in Parijs verwoest. De restauratie van een van de belangrijkste monumenten van Europa neemt naar verwachting decennia in beslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden