Reli-reizen als wereldwijde trend

Het heeft er veel van weg dat de Bali-bom was gericht tegen westerse losbandigheid en genotzucht in het moslimland Indonesië. De reisindustrie houdt de adem in, want opnieuw (Luxor ligt nog vers in het geheugen) lijkt dit een terreurdaad, waarbij toeristen bewust zijn gekozen als doelwit.

door Paul Eldering

Als de vakantieganger inderdaad vogelvrij wordt voor fanatici, kan het veiligheidsgevoel een lelijke deuk oplopen. Net nu 11september een beetje naar de achtergrond begon te geraken.

Overal in het Verre Oosten worden toeristische attracties en uitgaanscentra extra bewaakt, maar of dat echt zoden aan de dijk zet, moet betwijfeld worden. Ook het negatieve reisadvies van het Calamiteitenfonds in Nederland is dubieus. Immers, pakketreizen naar Indonesië zijn tot 13november verboden vanwege de oplopende spanningen, en worden dus kosteloos geannuleerd of omgeboekt. Maar mensen die er al zijn, mogen niet gratis naar huis, omdat er in feite geen sprake meer is van een calamiteit. Leg dat maar eens uit.

De bezetting in de hotels op Bali is de laatste twee weken teruggelopen van 70 naar 20 procent. Ook dat is een ramp: voor iedereen die daar z'n boterham aan het toerisme verdient. Sommigen roepen wanhopig dat de wereld wel in vuur en vlam moet staan, als zelfs het eiland van de goden niet meer heilig is.

De vraag is wat we zelf kunnen doen. Afgelopen weekend was ik nog op Mallorca, de bakermat van het massatoerisme (in feite is Bali het Mallorca voor de Australiërs). Dronken en hitsige vakantiegangers gaan in El Arenal 'helemaal van god los' in de Duitse biertenten en Britse pubs. Nou kan en mag dat daar ook, maar misschien is iets meer bezinning toch op z'n plaats.

Zeker in vreemde culturen moet respect voor de normen en waarden van de lokale bevolking topprioriteit hebben. Het is niet zo gek dat trendwatchers wijzen op 'de revival van de religie' als wereldwijde trend. En dan niet een strakke dogmatische religie, maar meer het spirituele, 'welbevinden', lichamelijke én geestelijke gezondheid. Er is steeds vaker behoefte aan handvatten om twijfels en onzekerheden weg te nemen. Ook op vakantie, op televisie en in het theater. Laat ik eens een paar voorbeelden noemen.

New Spirit Travel in Heiloo (www.newspirittravel.nl) richt zich op 'de zin van het leven, de eigen identiteit en persoonlijke ontwikkeling op een veilige groepsvakantie'. Dat betekent zwemmen met dolfijnen, communiceren met paarden (2002 is het Jaar van het Paard), energetische workshops, power yoga, meditatie, crea, rust en heroriëntatie. 'We zijn aanbeland in het Tijdperk van Aquarius, die z'n kruik met water en emoties over ons heen stort en ons opnieuw wil leren individu te zijn met innerlijke kracht vanuit de bron.' Waziger kan niet, maar het wordt geboekt.

Ook kleine reisorganisaties als ApriOri Reizen in Amsterdam (www.health-holidays.nl) en Brain Travel in Almere (www.emotionalbrain.nl) specialiseren zich in fysieke en mentale kuurreizen. De grotere touroperators zullen absoluut (moeten) volgen om deze sterk groeiende markt niet te verliezen.

Tv (wat te denken van de 'spirituele Big Brother' bij de NCRV) en theater spelen eveneens rap in op de trend van het 'reli-shoppen buiten de kerk', zoals theologen de nieuwe geloofsbeleving al noemen.

Volgende week gaat in de Goudse Schouwburg de familievoorstelling 'Adam, Eva, enzovoort' van het Jeugdtheater Zuid-Holland (www.jeugdtheaterschool.nl) in première , waarbij ook God een bazige moeder blijkt te hebben. O zo menselijk dus. Het stuk is een virtuele reis door de geschiedenis van het bestaan. Spannende bijbelverhalen worden op eigentijdse wijze door 32 jongeren en twee volwassen acteurs verteld met veel dans, zang, muziek en humor. Aan het eind van de voorstelling geeft de benjamin van het toneelgezelschap, Tuimel, in 'Openbaringen' een kinderlijk eenvoudige kijk op de toekomst. Ze schetst in vijf minuten een betere (spirituele) wereld zonder balibommen. Terug naar de Schepping, naar Adam en Eva en gewoon opnieuw beginnen. Frappant is dat het Paradijs volgens de overlevering in Irak schijnt te liggen, de wieg der beschaving.

En juist de Irak-crisis is het volgende zorgenkindje van de internationale reisbranche. Als Amerika daadwerkelijk een nieuwe Golfoorlog begint, krijgt ook het toerisme weer zware klappen. Dan zal elke spirituele bijstand hard nodig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden