Relayploeg vreest voor gevallen aas

Van der Wart gaat hard onderuit na NK-race

ANTAL CRIELAARD

AMSTERDAM - De linkerarm rust in een mitella, de blik in de ogen staat op onweer. Als Freek van der Wart zijn prestaties op het Nederlands kampioenschap shorttrack analyseert, kan hij niet anders dan zichzelf 'dom' noemen. De schaatser won gistermiddag op de Amsterdamse Jaap Eden-baan de 500 meter, vierde die zege uitbundig en ging vervolgens onderuit. Schouder uit de kom. Einde wedstrijd. "Ik kan mezelf wel honderd keer voor mijn kop slaan", zei van der Wart na afloop van de race. "Ik moet gewoon op mijn poten blijven staan."

Van der Wart wilde aanvankelijk helemaal niet stoppen, maar op advies van bondsarts Gee van Enst stapte hij toch van het ijs. Volgens Van Enst was het niet verstandig om met een kapotte schouder door te rijden. Dat de onderdelen van het gewricht direct na de race vrij eenvoudig weer op de goede plek werden geduwd en getrokken, deed niet ter zake, zei de dokter. "Als een schouder uit de kom is geweest, is er altijd schade aan het kapsel en aan de banden. Vergelijk het met een verzwikte enkel, daar treedt ook altijd beschadiging op." De arts denkt dat het wel een week of vier kan duren voor Van der Wart volledig is hersteld.

Bovendien wordt het Nederlands kampioenschap door de shorttrackers niet erg hoog aangeslagen in de hiërarchie van wedstrijden in de komende weken. Van der Wart is regerend Europees kampioen en wil die titel over twee weken dolgraag verdedigen in het Duitse Dresden. Met wat rust moet hij tegen die tijd in staat worden geacht om te rijden.

Toch was er gistermiddag veel zorg om de plotse blessure van de schaatser. Van der Wart is een onmisbare schakel in het Nederlandse relayteam, dat op de komende Winterspelen en op het EK geldt als één van de kandidaten voor een medaille. Mocht de kwetsuur tegenvallen, heeft Nederland een fors probleem. "Zonder Freek zijn we kansloos voor een medaille", zei bondscoach Jeroen Otter gistermiddag.

Vandaag wordt Van der Wart onderzocht in het ziekenhuis van Heerenveen. Daar zal blijken of hij behalve wat kapselschade nog meer heeft opgelopen bij zijn val. De blessure zal hem vooral hinderen in de aflossingsploeg, omdat de schaatsers elkaar op dat onderdeel 'aanduwen', waarbij de schouder elke keer een opdonder te verwerken krijgt. Het Nederlandse team kan de komende weken in ieder geval niet in de optimale bezetting trainen. En mogelijk zijn ook het EK en de Spelen in gevaar, al hoopt Van der Wart zelf over een paar dagen alweer op het ijs te kunnen trainen. Otter was minder positief: "Dit is balen met de hoofdletter K", sprak hij teleurgesteld.

De Nederlandse relayploegen hebben te maken met tegenvallers. Bij mannen is Sjinkie Knegt wekenlang uitgeschakeld geweest en ook Daan Breeuwsma was de afgelopen periode door een virus niet altijd fit. Bij de vrouwen is Sanne van Kerkhof een vraagteken - zij liet het NK vanwege een rugblessure aan zich voorbijgaan. "We staan er verre van ideaal voor", zei Otter in Amsterdam. "Maar dat geldt voor de concurrenten op dit moment ook. Over twee weken hebben we een laatste test met de EK in Dresden, al is het nu even afwachten hoe het dan met Freek gaat." Relativerend: "Niemand is nu top, maar dat zou ook niet goed zijn".

Ter Mors wint alles
Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt hebben gisteren in Amsterdam de nationale shorttracktitels veroverd. Ter Mors was op alle afstanden de beste, Knegt moest alleen op de 500 meter Freek van der Wart voor zich dulden, maar was de snelste op de 1500 en 1000 meter en finishte ook als eerste in de superfinale over 3000 meter.

Ter Mors hield in het eindklassement Yara van Kerkhof, tweede op alle afstanden, achter zich. De strijd om de derde plaats was spannender en viel in het voordeel uit van Rianne de Vries. Op basis van de uitslag van de superfinale bleef ze Rosalie Huisman net voor. Lara van Ruijven (trieste familie-omstandigheden) en Sanne van Kerkhof (rugklachten) ontbraken in Amsterdam.

Bij de mannen hield Knegt in het klassement over vier afstanden Niels Kerstholt achter zich. Freek van der Wart werd toch nog derde. Van der Wart verzamelde voldoende punten op de 1500 meter van zaterdag en met zijn winst op de 500 van zondag. Bij een val na de 500 meter schoot zijn arm uit de kom, op doktersadvies liet hij de superfinale schieten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden