Relaxed met een Nintendo op de buik de operatiezaal in

Een spelcomputer helpt kinderen te ontspannen voordat ze een operatie moeten ondergaan. Dat merkt anesthesioloog Irene de Man dagelijks op de operatiekamer van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Anderhalf jaar geleden speurde zij binnen de wetenschappelijke literatuur naar nieuwe mogelijkheden om angst en stress te verminderen bij kinderen voordat zij de narcose krijgen toegediend.

"Ik zag hypnose voorbijkomen, of acupunctuur", vertelt De Man. "Maar ook zoiets simpels als een Nintendo DS." Omdat die makkelijk is aan te schaffen, besloot ze dat te doen. "We hebben er nu twee en het werkt fantastisch. Onze ervaringen zijn prima, maar er moet meer onderzoek komen. We weten nog niet of het de rustgevende pillen kan vervangen."

Voor een operatie en narcose krijgen de kinderen namelijk nu nog vaak rustgevende medicatie toegediend. "Sommige kinderen zijn gelijk onder zeil. Zij realiseren zich bijna niet meer dat ze naar een operatiekamer gaan. Maar er zijn er ook genoeg die nog heel alert zijn."

Voor hen zijn de Nintendo's een uitkomst, zo blijkt. "Ze focussen zich alleen nog maar op de spelcomputer, en kijken niet meer angstig om zich heen naar alle vreemde mensen in blauwe pakken. De nervositeit neemt daardoor al een stuk af." De spanning komt pas als de narcose wordt toegediend en de operatie begint. "Maar die is veel korter aanwezig en de weg naar de operatie toe is leuker gemaakt", legt De Man uit.

Voor zover bekend is het CWZ het enige Nederlandse ziekenhuis dat spelcomputers gebruikt bij kinderen voor operaties. En de ervaringen zijn positief, volgens De Man. Zij verwijst naar een Amerikaans onderzoek. "Daaruit blijkt ook de positieve uitwerking, maar we zijn nu nog niet zo ver dat de spelcomputers de rustgevende pillen vervangen."

Onderzoek hiernaar doen is lastig, beaamt ze. "Dan moeten er twee groepen kinderen worden gevormd, en de ene groep moet wel rustgevende medicatie krijgen en de andere groep alleen een spelcomputer. Ook alle omstandigheden moeten hetzelfde zijn."

Aan alle kinderen tussen de 3 en 14 jaar wordt in het CWZ gevraagd of ze een spel willen spelen voordat ze naar de operatietafel gaan. "We vragen dit niet expliciet aan de ouders." Volgens De Man zegt 50 tot 75 procent van de kinderen 'ja'. Alleen voor diegenen die door de rustgevende pillen al in slaap zijn gevallen, is het niet nodig. "De ouders worden bijna overbodig", zegt De Man lachend. Soms kan dat een voordeel zijn, want ouders kunnen hun zenuwen ook weer op hun kinderen overbrengen. Terwijl het kind in eerste instantie niet zenuwachtig was. "Het is belangrijk dat ze zo ontspannen mogelijk onder narcose gaan."

Dat is belangrijk, want als een kind stress heeft, zit er meer adrenaline in het lichaam. "De patiënt heeft dan meer anesthesie nodig, en ze worden onrustiger wakker. Dat is nooit fijn."

Kirsten Bornebroek van Stichting Kind&Ziekenhuis benadrukt ook dit belang. "Handelingen verlopen sneller en het is minder traumatisch."

Volwassenen zijn volgens anesthesioloog De Man op hun gemak als ze muziek meenemen: "Ik wil niet zeggen dat alleen gamecomputers helpen rustiger te worden. Videofilmpjes of klassieke muziek helpen wellicht ook. Het gaat erom dat de kinderen er helemaal in opgaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden