Relativeren is goed, met al die polariserende leiders op tv

MAAIKE BOS

RTL Late Night zonder Humberto Tan en Luuk Ikink is als een fiets die normaal over de weg suist en nu aanloopt. Overgangetjes haperen wat, presentator Peter van der Vorst praat hyper door gasten heen en komiek Jan Jaap van der Wal dist filmpjes op die iedereen wél al gezien heeft. Je merkt nu hoe vanzelfsprekend soepel het programma normaal loopt.

Maar: 'RTL Late Night' is er tenminste. En deze mannen durven het over te nemen. In een week als deze mis je de andere programma's die het gesprek van de dag brengen. Peter van der Vorst had de grote verhalen: wielerjournalist Thijs Zonneveld besprak de Tour de France in de schaduw van Nice. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vertelde over post-coup-onlusten die van Turkije naar Rotterdam oversprongen. Presentatrice Martine van Os vertelde over 'We zijn er Bijna' (Max), met de kamperende oudjes, waarnaar 2,1 miljoen mensen hadden gekeken. Prima item ook, zulke slow-tv is in deze hectische tijd kennelijk welkom.

Zap eens verder en je beseft hoe de andere programma's eilandjes op zichzelf zijn, zonder verwijzing naar wat er in de wereld nu speelt. Zo gingen Gerard Joling en Gordon voor 'Geer & Goor: waarheen, waarvoor?' (RTL) met een groep arme ouderen eens lekker op vakantie naar.... Turkije. Met een luxe jacht varen langs de kust.

Ik weet wel dat die aflevering vóór de coup is gemaakt, maar het schuurt toch. Als ik RTL was, zou ik bij de leader even een voice-over inspreken als: "Dit onbezorgde vakantieverhaal is opgenomen vóór de gebeurtenissen van vrijdag 15 juli. We vragen vriendelijk om uw begrip." Het is gewoon geen komkommertijd, punt uit.

Maar ja, een beetje relativeren blijft goed. Je vergeet het bijna met al die zelfvoldane, polariserende leiders op tv. Poetin reageert op het Wada-dopingrapport over georkestreerd Russisch dopinggebruik natuurlijk niet met een schuldbewust 'sorry', maar dreigt met scheuring in de sport. Donald Trump maakt iedereen extra boos, bang en verdeeld, om aanhang te winnen. In de BBC-documentaire 'Panorama: Trump's Angry America' maandag zei een vrouw: "Hij heeft Pandora's doos geopend en geeft mensen een vrijbrief om eens lekker racistisch te doen." Die uitspraak gaat net zo goed op voor de boze Erdogan.

De ontspanning kwam gelukkig toch van 'RTL Late Night'. Jan Jaap van der Wal liet de humor van Boris Johnson zien, de nieuwe Britse minister van buitenlandse zaken. Die moet nogal wat mensen excuses aanbieden wegens belediging. Johnson glimlacht tegen de interviewster en zegt: "Ach, de Verenigde Staten staan voor in de rij". Ha! Iemand die met een geintje erkent dat excuses de normale, nodige vervolgstap zijn; verfrissend. Van der Wal besluit: "Ik heb liever politici die hun tegenstanders met humor en een beetje ironie wegzetten, dan dat ze ze wegzetten in een koude cel, op hun knieën." Goeie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden