Relatie MVV betaalde Utrecht frappante som Mr. Vile: 'Er is geen sprake van omkoping of poging daartoe'

UTRECHT - Een Gelderse zakenrelatie van de voormalige MVV-voorzitter Bert Lieben heeft op 25 september 1991 FC Utrecht exact hetzelfde bedrag betaald (19 500 gulden) dat door ex-MVV-administrateur Wim Kengen is genoemd als de som waarmee de Limburgse club op 16 juni 1991 een gelijkspel tegen FC Utrecht zou hebben 'gekocht'.

De qua hoogte van het geldbedrag frappante overeenkomst is voor het interim-bestuur van FC Utrecht echter nog geen reden voor nieuwe zorg. Integendeel, dit college schaart zich van harte achter de gistermiddag tijdens een persconferentie geventileerde conclusie van mr. Eric Vile dat van omkoping of een poging tot omkoping rond de wedstrijd FC Utrecht-MVV van ruim twee jaar geleden geen sprake is. Vile, zowel ex-voorzitter van FC Utrecht als de sectie betaald voetbal van de KNVB, laat de bewering dat MVV aan het bouwbedrijf BLM van Bert Lieben een fake-rekening ad 19 500 gulden voor het aanleggen van een parkeerterrein heeft betaald, geheel voor rekening van Wim Kengen. Vile: “De heer Kengen is de enige die hier over heeft gesproken.”

De rekening voor het parkeerterrein bij De Geusselt - dat pas later werd aangelegd - is niet alleen Kengen, maar ook het openbaar ministerie bekend. Kengen, die heeft toegegeven zelf voor een kwart miljoen gulden bij de Limburgse eredivisieclub te hebben gefraudeerd, heeft in het onderzoek van de FIOD gezegd dat de 19 500 gulden bestemd was om het gelijkspel in Utrecht te kopen. Dat resultaat stelde aan het eind van het seizoen 1990-1991 de plaats in de hoogste voetbalafdeling veilig voor MVV. Kengen beroept zich in zijn beschuldiging op een uitspraak van MVV-directeur Ron Weijzen.

Eric Vile gaf gisteren aan 'vele gesprekken' in zijn onderzoek naar mogelijke omkoping van betrokkenen bij FC Utrecht te hebben gevoerd. Hij weigerde alle namen van zijn gesprekspartners te noemen. Wel besteedde de advocaat veel aandacht aan de aannemer Hans van den Biggelaar uit het Gelderse Kerkdriel. In diens bedrijf was de gewezen voorzitter van MVV, Bert Lieben, enige tijd de belangrijkste aandeelhouder. De voormalige FC Utrecht-manager Hans Ooft zou volgens Vile zijn getipt dat Van den Biggelaar interesse had voor het businessplan van de club. Eind september 1991, ruim vier maanden na het door Kengen als omkopingswedstrijd bestempelde duel in Nieuw Galgenwaard, betaalde Van den Biggelaar zijn donatie van 19 500 gulden, ex BTW. In zijn onderzoek zegt Vile ook op dit punt echter geen onregelmatigheden te zijn tegen gekomen. “Ooft en Lieben kenden elkaar. Lieben heeft Van den Biggelaar aangeraden tot de bussiness-association van FC Utrecht toe te treden. Dat is gebeurd. Van den Biggelaar heeft zijn geld betaald, hiervoor kreeg hij in het stadion op rij 15 de stoelen 20 tot en met 23. Na dat eerste jaar is het management van FC Utrecht ervan uitgegaan dat Van den Biggelaar de overeenkomst zou voortzetten, maar dat is niet gebeurd”, aldus Vile.

Het interim-bestuur van FC Utrecht maakte na het afgeronde onderzoek kenbaar dat de resultaten van Viles werk desgewenst ter beschikking worden gesteld aan het openbaar ministerie. Te Maastricht liet persofficier mr. J. Nabben gisteravond weten niet op de bevindingen van Vile te willen reageren. Het onderzoek naar de fraude bij MVV duurt voort. Nabben heeft in een eerder stadium wel bij herhaling gezegd dat voor het meerdere dagen in verzekerde bewaring houden van diverse bestuursleden en medewerkers van MVV meer nodig is dan de beschuldigingen van een administrateur die zelf vuile handen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden