Relatie met Afrikaan: vrouw geen bloeddonor

Bloedbanken mogen mensen die seksuele contacten hebben met iemand uit een gebied waar veel aids voorkomt, uitsluiten als donor. Dat vindt de Commissie Gelijke Behandeling.

De commissie behandelde een klacht van een Nederlandse vrouw die is getrouwd met een Kaapverdiaan. Op de Kaapverdische Eilanden zijn relatief veel mensen besmet met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt. De bloedbank had haar om deze reden geweigerd. Terecht, vindt de Commissie Gelijke Behandeling, want het is de veiligste manier om te voorkomen dat ontvangers van bloed besmet raken.

Donorbloed wordt altijd getest op aanwezigheid van het hiv-virus, maar dat biedt geen absolute veiligheidsgarantie. Tussen het moment van besmetting en de mogelijkheid deze besmetting met zekerheid vast te stellen, zit een periode tot ongeveer een half jaar.

Anderhalf jaar geleden deed de Commissie Gelijke Behandeling een soortgelijke uitspraak. Zij bepaalde toen dat de bloedbanken homoseksuelen mogen uitsluiten als donor, omdat deze groep een groter risico loopt besmet te raken met hiv. Vorig voorjaar zette minister Borst (Volksgezondheid) vraagtekens bij deze strenge uitspraak. Homoseksuelen die veilig vrijen, moeten toch bloeddonor kunnen zijn, oordeelde zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden