Relatie beëindigd? Ruimte nodig? Al eens aan een tiny house gedacht?

Sanne Vullings en buurvrouw Dorotha (links) wonen in een tiny house in het Limburgse America. Beeld Maikel Samuels
Sanne Vullings en buurvrouw Dorotha (links) wonen in een tiny house in het Limburgse America.Beeld Maikel Samuels

In alle delen van Nederland komen ze tevoorschijn: verplaatsbare woningen. Ideaal voor urgente huisvestingsvragen en in krimpgebieden. Krap, zegt u? Daaraan kun je wennen.

Orkun Akinci

Eigenlijk had ze wel een kerstboom in de kamer gewild. Maar op 39 vierkante meter moet Sanne Vullings (28) soms keuzes maken. Haar schattige woninkje aan de rand van het Limburgse dorp America biedt weinig ruimte voor tierelantijnen. Of dat erg is? Neuh, ze is al blij dat ze na een verbroken relatie een mooie plek voor zichzelf heeft. In het dorp waar ze opgroeide nog wel. Met enkele versieringen links en rechts roept Sanne het kerstgevoel toch wel op.

Het is een wonderlijk gezicht. Wie de dorpskern van America achter zich laat en het buitengebied betreedt, komt op de valreep aan de rechterkant twaalf smalle huisjes van hout en staal tegen. Stuk voor stuk bieden ze tijdelijke huisvesting aan één of twee personen. Ze zijn hier het afgelopen voorjaar letterlijk neergezet. Twaalf keer kwam er een vrachtwagen voorrijden met twee halve huizen erop. Even in elkaar zetten en er kon iemand intrekken. Levensduur van de huizen: zo'n dertig jaar. In de tussentijd kunnen ze gerust worden opgepakt en elders neergezet worden.

700 euro per maand

De verplaatsbare woning is in, zegt Rik Hammer van Heijmans. Het bedrijf was een van de eerste bouwers die op de toenemende behoefte insprong. "Anderhalf jaar geleden plaatsten we de eerste Heijmans One woningen (met ingebouwde keuken en badkamer, zie video) in Weert. Inmiddels staan er in heel Nederland 78, nog eens 57 zijn er in productie. We verwachten de komende tijd meer contracten te tekenen. Door de druk op de woningmarkt is er veel vraag naar tijdelijke huisvesting van eenpersoonshuishoudens. Bovendien kun je zo een gebied inrichten waarvoor de eerstkomende jaren geen plannen bestaan."

Voorlopig levert Heijmans alleen aan overheden, corporaties en zorginstellingen. Heijmans ONE richt zich op de huurmarkt, waarbij 700 euro per maand de richtprijs is. Komend jaar wil het onderzoeken of er ook interesse vanuit de particuliere markt bestaat.

Tekst gaat verder onder de video

Korte termijnoplossingen

De woningcorporatie Wonen Limburg is met ongeveer vijftig woningen grootafnemer bij Heijmans. Volgens bestuurder Ger Peeters vormen ze een ideale oplossing voor de demografische vraagstukken waar de provincie mee kampt. "De krimp uit Zuid-Limburg trekt door naar het midden en noorden. We willen niet bouwen voor leegstand, daarom zoeken we naar korte termijnoplossingen. In samenwerking met andere bouwers bieden we ook andere tijdelijke concepten aan. Het helpt ons ook bij urgente situaties, zoals mensen die net gescheiden zijn en dringend iets zoeken. Of de toestroom van asielzoekers vorig jaar. We wilden niet dat de wachtlijsten voor anderen daardoor zouden oplopen."

Relatie op de klippen

Met de bewoners in America heeft Wonen Limburg de afspraak gemaakt dat ze maximaal twee jaar in hun woning mogen verblijven. Peeters: "In die periode hebben de meesten hun leven weer op de rit. Dan groeien ze ook liever door." Dat geldt bijvoorbeeld voor Dorota Cicha (44), die samen met haar 15-jarige dochter woont. Ook zij kwam in America terecht nadat een relatie op de klippen liep. "Natuurlijk zouden we iets groters willen. We staan ingeschreven, maar dat kan even duren. Voor nu kunnen we in elk geval samen ergens wonen. Het was vooral lastig om kasten te vinden voor boven. Het dak loopt schuin. Alleen bij de afdeling kinderkamers van meubelzaken vonden we kasten die eronder passen."

Sanne is al zover dat ze de krapte amper nog opmerkt. "Nadat het eenmaal was ingericht, vond ik het prima. Ik heb een tafel, een keuken, een zithoek. Het is soms een beetje puzzelen met opbergen, maar ik krijg alles wel kwijt. Zo'n huis dwingt je tot praktisch nadenken. Blijkbaar heb ik hier voldoende aan. Ik had ook de optie om in een ander dorp een appartement met een gedeelde keuken te huren. Achteraf gezien ben ik blij dat ik hiervoor heb gekozen."

Lees ook:

Niet voor iedereen is een groot huis het ideaal. Klein wonen met weinig spullen geeft ruimte in je hoofd. Maak kennis met de overzichtelijke wereld van de tiny houses.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden